Bulvár

2011.10.04. 16:01

Informatikusi tréfa a népszámlálási kérdőívben

Nem zavarja a népszámlálási kérdőív internetes kitöltését az az easter egg (húsvéti tojás) - feltehetően egy programozó "szerelmi vallomása" -, amelyet egy ismeretlen szerző tett fel a kitöltési útmutató egyik oldalára - közölte Virágh Eszter, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) népszámlálási szóvivője kedden.

Mihovics József

Az easter eggek olyan programrészek, amelyeket játékos kedvű programozók rejtenek el.

Mint a szóvivő elmondta, valószínűleg az internetes népszámlálási kérdőívek informatikai fejlesztőinek egyike rejtette el "szignóját", a titkos üzenetet a programban.

A mondat láthatóvá válik, ha az internetes oldal legalján a "súgó", azaz a kitöltést segítő útmutató jelére "görgetnek" az adatszolgáltatók, és így kijelölik az utolsó, üresnek tűnő sorokat. A megjelenő szöveg: "Végtelen szerelemmel Audrey-nak :) (és a családomnak)" - tette hozzá.

Azt mondta: "állítólag ez egy teljesen bevett szokás" az informatikusok körében, a szakzsargon "easter eggnek" nevezik. Így hagyják az utókorra az informatikusok a névjegyüket - jegyezte meg.

Az MTI kérdésére a szóvivő azt válaszolta, nem tervezik az easter egg eltüntetését, mert "ez az internetes kitöltést nem zavarja".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!