Bulvár

2011.12.07. 10:43

''Tigrisvér csöpög a fogaimról'' - A Twitter és a Facebook vezető témái 2011-ben

Hamarosan vége az évnek, a Twitter után pedig a Facebook közösségi portál is számot adott arról, hogy melyek voltak a vezető témák a felhasználók körében 2011-ben: a tagokat Oszama bin Laden, Steve Jobs, Amy Winehouse halálhíre, valamint a Super Bowl és a királyi esküvő mozgatta meg leginkább. A twitterezők hivatkozásai idén az egyiptomi helyzetet és Charlie Sheen egy elejtett megjegyzését idézték leggyakrabban.

MTI

A Facebook tízes rangsorát tekintve az első helyre bin Ladennek, az al-Kaida terrorszervezet fejének halálhíre került. A második legérdekesebb téma az volt a több száz millió tagot számláló platformon, hogy a Green Bay Packers megnyerte a profi amerikaifutball-liga nagydöntőjét, a Super Bowlt.
   
Harmadik lett - és vélemények szerint talán az amerikai felhasználók túlsúlyát mutatja - a kétéves kislánya meggyilkolásával vádolt, ám idén júliusban felmentett Casey Anthony bírósági tárgyalása.
   
Vezető téma volt a Facebookon Charlie Sheen és a körülötte kipattant botránysorozat, ezt Steve Jobs Apple-alapító halálhíre követte az összesítésben.
   
Hatodik helyre sorolták Vilmos brit trónörökös herceg és Kate Middleton, azóta már Katalin cambridge-i hercegnő menyegzőjét, a hetedik legnépszerűbb téma pedig Amy Winehouse soul énekesnő halálhíre volt.
   
A nyolcadik legérdekesebb ügynek a Call of Duty: Modern Warfare 3 nevű játék megjelenése bizonyult, kilencedik helyre került a líbiai katonai akciók kezdetéről szóló hírfolyam, míg a tízedik az Irén hurrikán ügye lett a Facebook "nemzetek feletti" témakövetésében.

Sheennel és Egyiptommal kapcsolatosak a Twitter idei legnépszerűbb hivatkozásai

A twitterezők hivatkozásai idén az egyiptomi helyzetet és Charlie Sheen egy elejtett megjegyzését idézték leggyakrabban - derült ki a Twitter felméréséből.

A mikroblog használói úgynevezett "hashtag"-gal kapcsolódnak, vagyis hivatkoznak egy közös témára. A felmérés szerint 2011-ben az "Egyiptom" és a "tigrisvér" volt a két legtöbbet alkalmazott hivatkozás - ismertette kedden a BBC brit közszolgálati tartalomszolgáltató honlapja. 
   
Az előbbi a tavaszi egyiptomi forradalommal kapcsolatos témát ölelte fel, utóbbi viszont Charlie Sheen egy megjegyzéséből eredt. A színész sokáig szerepelt a címlapokon, miután viselkedése miatt kirúgták egy népszerű tévésorozatból. "Tigrisvér csöpög a fogaimról" - kommentálta egy online pletykamagazinnak a róla szóló híreket.
Sheen akkortájt lépett fel a Twitterre, és az első 24 órában rekordszámú, egymillió követőt szerzett - emlékezetett a bbc.co.uk.
   
A mikroblog a legnépszerűbb témákat is rangsorolta. A hírek között Hoszni Mubarak egyiptomi elnök lemondása vitte el a pálmát, az Oszama bin Laden elleni kommandós akció csak a második helyet szerezte meg. A harmadik pedig a japán földrengés és cunami lett a sorban.
   
A zenei lista élén az ismeretlenségből idén feltűnt Rebecca Black végzett, akinek Friday című száma a YouTube-on csinált hatalmas karriert.
   
"A kirajzolódó trendek jól jelzik, hogyan kapcsolja össze a Twitter az embereket a közös érdeklődés alapján" - fogalmazott a mikroblog.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!