Bulvár

2012.01.20. 14:44

Harc a Barbie-babák ellen

Teherán - Barbie-babákat árusító boltok tucatjait zárta be az iráni rendőrség a nyugati kultúra megnyilvánulásai elleni évtizedes kampány "újabb fázisa" jegyében - jelentette pénteken a Mehr félhivatalos hírügynökség.

MTI

A híradás egy meg nem nevezett rendőri tisztségviselőre hivatkozott, aki elmondta, hogy a rend őrei Barbie-babákat koboztak el teheráni üzletekből, amelyek "vétséget követnek el" ezek árusításával. Mint mondta, a bezárások folytatódni fognak, a rendőrség folytatja kampányát "az engedékeny nyugati kultúra jelei" ellen.
   
A hatóságok éppen tíz éve indítottak kampányt a Barbie-babák és a hasonnevű egyéb tárgyak ellen, amelyek titokban, csempészet útján kerülnek be Iránba, s ott a játékboltokon kívül még egyes zöldségeseknél is kaphatók. 2002 márciusában Irán bevetette a "nyugati kulturális invázió" ellen Szarát és Darát, két népviseletbe öltöztetett babát, hogy kiszorítsák a piacról az amerikai "plasztikhercegnőt".
   
A teheráni vezetés már 1996-ban az iszlámhoz nem illőnek nyilvánította Barbie-t, és árusítását betiltotta. Ennek ellenére a hosszú lábú szőkeség azóta is kapható volt Teherán üzleteiben, és változatlanul népszerű az iráni gyerekek körében. Sok nyugati könyv, film, műholdas tévécsatorna, zene, frizura és divattermék tilalma ellenére nem szűnik az iráni fiatalok érdeklődése a nyugati kultúra iránt.

Forrás: MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!