Bulvár

2012.03.28. 22:43

13 milliós bírság a TV2-nek az ÖsszeEsküvők miatt

A kiskorúak védelmére vonatkozó rendelkezések megsértése miatt szerdai ülésén 13 millió forintos bírságot szabott ki a TV2 ÖsszeEsküvők című műsorával kapcsolatos eljárásban a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa.

MTI

A valóságshow teljes szériája így összesen 18 millió forintos bírságot kapott - közölte a médiatanács ülését követő sajtótájékoztatón a testület egyik tagja.

Vass Ágnes elmondta: a tanács szerdai ülésén a november 10-ei és 27-ei adásaival és azok műsor-előzeteseivel kapcsolatban állapított meg jogsértéseket. A testület korábban már két alkalommal állapított meg jogsértést: januárban egymillió, februárban pedig négymillió forintos bírságot szabott ki a széria miatt.

"A médiatanács megalakulása óta fontos küldetésének tekinti a kiskorúakra káros tartalmak elleni küzdelmet" - hangsúlyozta Vass Ágnes, hozzátéve: a hatóság ezért a valóságshow-kkal kapcsolatban célvizsgálatot rendelt el a műsorfigyelő és -elemző főosztályon, amely az ÖsszeEsküvők mind a 145 adását vizsgálta. Ezek között szerepeltek az este hét óra körül sugárzott napi összefoglalók, az éjszakai műsorszámok, az előzetesek, az úgynevezett összecsapások és a heti összefoglalók is.

Vass Ágnes hangsúlyozta: a szériát a hatóság ugyanolyan módszerrel vizsgálta, mint tavaly az RTL Klub valóságshow-ját, és négy témát ítélt aggályosnak: a szexualitás, a trágárság, a túlzott alkoholfogyasztás és a dohányzás megjelenítését. Mint mondta, a teljes műsorfolyamban a csatorna mintegy nyolcvan alkalommal sértette meg a médiatörvényt azzal, hogy a műsorszámokat helytelenül sorolta be a korhatári kategóriába és nem a megfelelő időpontban sugározta azokat. A csatorna csak a 12 év alattiaknak nem ajánlotta a műsorszámokat, amelyek némelyikét vasárnap a kora délutáni órákban is közzétette, míg a kifogásolt műsorelemeket csak a 16 év felettieknek ajánlhatta volna és este 9 óra után tehette volna adásba. Vass Ágnes hangsúlyozta: a médiatanács a bírság kiszabásánál figyelembe vette a fokozatosság és az arányosság elvét, de tekintettel volt arra is, hogy felmérések szerint a veszélyeztetett korosztályból, a 7 és 14 év közötti korcsoportból átlagosan mintegy 140 ezren látták a műsor legalább egy percét. A tanács tagja arról is említést tett, hogy a testület korábban ajánlást tett közzé a korhatári besorolás könnyítése érdekében a televíziók számára, valamint arról, hogy a médiatörvény lehetőséget ad a médiaszolgáltatóknak arra, hogy bizonytalanság esetén előzetesen a hatósághoz forduljanak ez ügyben.

 

 

Mint mondta, a hatóság következetes jogalkalmazása eredményes, hiszen a másik nagy kereskedelmi csatorna már csak este 9 után vetítette legutóbbi valóságshow-ját. László Miklós, az ELTE szociológusa a tájékoztatón elmondta: káros a fiatalok önértékelésére, ha a szexualitást csak azonnali örömszerzésként vagy áruként mutatják be a televízióban. Mint mondta, a fiatalokban hamis kép alakul ki az alkoholfogyasztásról is, ha annak káros következményei nem jelennek meg a képernyőn. A szociológus a szülők tájékoztató, segítségnyújtó munkájának fontosságát is kiemelte, valamint a társadalom példamutatásának szükségességét. Kutassy Jenő, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének képviselője, a Közszolgálati Testület tagja a kiskorúak és a család védelmét össztársadalmi érdeknek nevezte, a valóságshow legnagyobb hibájának pedig azt tartotta, hogy a párkapcsolatot egy provokatív elemként ábrázolta, és arra mutatott példákat, hogyan tudjuk a társunkat kijátszani, ellehetetleníteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!