Bulvár

2012.04.26. 15:52

Cannes - De Niro, Varda, Polanski filmjei, valamint az Arábiai Lawrence a klasszikusok kínálatában

A 65. évfordulóját ünneplő cannes-i filmfesztivál nagy filmklasszikusok felújított változataival is szórakoztatja a közönséget a Croisette-en a 12 napos fesztivál során.

MTI/AFP

A 2012-es Cannes Classics programjában 13 nagyfilm, két rövidfilm, egy minikoncert, négy dokumentumfilm szerepel. Ez a speciális összeállítás 2004 óta szerepel a fesztivál étlapján, célja, hogy segítsen újra felfedezni régebbi filmeket, a múlt nagy alkotásait.

Felújított állapotában gyönyörködhetnek a nézők ezúttal A cápa, a Volt egyszer egy Amerika újjászületett kockáiban, valamint Hitchcock 1927-es, A szorító című filmjében.

Sergio Leone 1984-es Volt egyszer egy Amerika című filmjét nemcsak restaurálták, hanem belekerült még 24 perc a rendezői változatból is. A bemutatón megjelennek majd a főszereplők, Robert de Niro, Elizabeth McGovern, Jennifer Connelly és a Leone család.

Roman Polanski a Tess című, 1979-es klasszikusának felújítását maga vezette, a vetítésen ő maga, valamint a főszereplő, Nastassja Kinski is megjelenik.

A Universal Pictures stúdió A cápát restaurálta és digitalizálta. Alfred Hitchcock korai, még néma filmje, A szorító különleges előadásban kerül a vászonra: kísérőzenét Stephen Horne élőben szolgáltat alá. Az alkotás a Rescue the Hitchcock 9 elnevezésű projekt keretében újult meg, a Brit Filmintézet ennek keretében kilenc Hitchcock-némafilmet ment meg az utókor számára.

A 65. fesztivál megünnepli az 50 éves Arábiai Lawrence-t is: a Sony-Columbia digitalizálta a Peter O'Toole burnusz alól kiragyogó kék szemével is hódító 1962-es, látványos mozit.

És hogy a franciák se maradjanak ki: Agnes Varda Cleo 5-től 7-ig című alkotását szintén bemutatják a rendező jelenlétében.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!