Bulvár

2013.07.23. 22:00

Tajtékos napok - Fantáziavilág a vásznon

A történet teljes egészében igaz, mert elejétől végig én találtam ki - írta Boris Vian szürreális regényében, amelyből a könyv hangulatát idéző film készült, Michel Gondry rendezésében.

Kummer Dóra

Akik olvasták a Tajtékos napokat, azoknak mindenképp látniuk kell a mozit is. Akiknek ismeretlen a mű, készüljenek fel, hogy egy szürreális világba csöppennek bele. Mintha álomképek sorozata peregne szemünk előtt, az ajtócsengő lábra kel, ha vendég jön, és a házban lakó főhős nyomába ered, hogy vegye észre, látogató érkezett. Ha mi is ott lennénk, és leülnénk a koktélzongora elé, a billentyűkön való játékkal készíthetnénk sajátos italokat. Ebben a világban az emberek egy különös táncot, sandacsacsát járnak, cipőik önálló életet élnek, és mintegy háziállatként csak szólítaniuk kell a lábbeliket és helyükre szaladnak. Ha kezet fognak, kézfejük a partnerébe fonódva körbefordul, de ott ez így természetes. A film kezdetekor még nehéz hozzászokni ezekhez a furcsaságokhoz, de ahogy a történet szerelmi vonulata komolyra fordul, már talán meg sem lepődünk, hogy a szakács kiszól a tévéből, ha rosszul van fűszerezve a hús.

A cselekmény teljesen hétköznapi, adott egy tehetős férfi, Colin, és újdonsült szerelme, Chloé. Megismerkednek, egymásba szeretnek, összeházasodnak. Michael Gondry filmjében a hétköznapi valósághoz képest az élethelyzetek látomásszerűek, lehetetlennek tűnőek. A közel kétórás mozi feléhez érve beárnyékolja a történetet, hogy Chloé megbetegszik, lótuszvirág nő tüdejében. Szerelme minden pénzét rá költi, életében először dolgozni kényszerül. Munkahelyén az emberi test melegével növesztenek puskacsöveket. A legtalálóbb motívum, ami végigkíséri a lány állapotának romlását, ahogy betegsége súlyosbodásával lakásuk is zsugorodásnak indul, egyre kevesebb fény jut otthonukba az ablakok fokozatos besötétedésével.

A film valószínűleg inkább a női nézőket vonzza, mégis mindenkinek ajánlott, hogy kipróbálja, milyen belecsöppenni egy képzelet szülte életbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!