Bulvár

2014.02.24. 14:10

Égni semmiképpen nem fogunk Koppenhágában

Örülhet a zsűri, idén az általuk favorizált szám képviseli hazánkat az Eurovíziós Dalfesztivál koppenhágai versenyében.

Magyar Hajnalka

Emlékezetesek a tavalyi előzmények. Az ítészek már akkor is Kállay-Saunders Andrást szerették volna kijuttatni, a My Baby című dallal, ám a közönségnek kedvesebb volt a Kedvesem, a mindenféle sorból kilógó ByeAlextől. S láss csodát, a fura fazon a 10. helyre futott be, a németektől például besöpörve a maximális 12 pontot.

Nem tudhatjuk, idén hogy szerepel majd az ország ebben a tömegeket megmozgató nemzetközi dalmustrában, de nekem úgy tűnik, sokakban erősen dolgozik a megfelelés vágya. Persze bolond az, aki fel sem méri a terepet, mielőtt csatába indul, de ettől még nem biztos, hogy beválik a műgonddal kidolgozott stratégia. Eddigi eurovíziós sikereinket mind tértől, időtől, hovatovább trendektől független, bensőséges hangvételű, kicsit költői produkciókkal arattuk. Emlékezzünk csak Friderikára, aki 1994-ben a 4. helyen végzett a Kinek mondjam el vétkeimet? című, megejtően szép ívű dallammal, s Rúzsa Magditól is egy Aprócska blues aratott 9. helyezést érő sikert 2007-ben. Ezekhez képest a most választott Running című, a családon belüli erőszakról szóló dal számomra egy kicsit teátrálisan követi a társadalmi elvárások mintáját. Mintha jó fiúk akarnánk lenni valamely fensőbb fórum előtt, mintha várnánk a dicsérő simogatást a buksinkra, lám, ezek a magyarok milyen fontos, komoly, mozgósítő erejű témát énekelnek meg Európának. Persze szerintem is kötelesség fellépni a családon belüli erőszak ellen, csak éppen jobban bíznék a valós, megfogható tettekben, mint egy dalverseny színpadán világba kiáltott fohászban. És még ha drámai erővel hatna az a fohász... De sajnos inkább szenvelgő, az érzékenyebb gyomrúak számára pedig a giccs határát súrolja. Az én ízlésemhez közelebb állt a kínálatból a Fool Moon zenei kíséret nélkül előadott It Can't Be Over című száma, ami nem szól ugyan semmiről, de intelligens és különleges követe lett volna hazánk zenei piacának. Ezzel együtt le kell szögezni: égni semmiképpen nem fogunk Koppenhágában. Sokkal rosszabb dalokkal is neveztünk már, továbbá garantált, hogy senki nem köthet bele Kállay-Saunders angol kiejtésébe. A szkeptikusok szerint meg úgyis tök mindegy milyen dallal megyünk, szimpátiaszavazás az egész, zenei aláfestéssel.

Kapcsolódó cikkek:

Kállay-Saunders András dala magyar felirattal

Kállay-Saunders András képvisel minket az Eurovíziós Dalfesztiválon

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!