Bulvár

2015.05.10. 07:52

Argo 2, kardozós változat: „Friss, egészséges és magyar”- Árpa Attila és bandája a Savaria moziban

Szombathely – „Tavasszal kasszát dönt az Argo 2”, prognosztizálta Mayer Rudolf, a szombathelyi Agora mozis szakágának vezetője januárban, amikor 2015 várható kínálatáról váltottunk szót. És lám, úgy tűnik, a jóslat beválik. Árpa Attila és bandája a Savaria moziban: viccesek és brutálisak.

Ölbei Lívia

Örülünk, Vincent?", teszi föl a Tarantino Ponyvaregényéből szállóigévé lett kérdést a rendezőnek Vágvölgyi András a szombat esti közönségtalálkozón, és Árpa Attila természetesen örül. Az Argo 2 a bemutatót követő első héten máris 50 ezer nézővel büszkélkedhet, megelőzve ezzel mondjuk a Swinget vagy Lizát, a rókatündért. A januári esélylatolgatást különben is úgy kezdtük, hogy Mayer Rudolf fontos bejelentést tett: „Van magyar film." Tessék. Árpa Attila ráadásul azt mondja, kifejezetten hálás a sorsnak, hogy Magyarországon a zsánerfilmnek nincs nagy hagyománya. Így aztán most ő – mint a gyerekek, amikor beszabadulnak a vidámparkba – mindent kipróbálhat. (A Nemzeti Filmalap támogatásával.) Az akcióvígjáték – egyelőre – kipipálva, és ki tudja, mi lesz a következő. Őt nem érdekli a külföld, csak a magyar piac, itthon szeretne műfajt teremteni. Argo-rajongóknak nem kell magyarázni, miért éppen Tarantinót idézi a nyitókérdés, de aki még nem Argo-rajongó, most hátha az lesz.

Az Argo2 élvezetéhez nem feltétlenül szükséges az első Argo ismerete, bár nyilván sokat ad, ha régi ismerősként köszönthetjük a film fenomenális karaktereit. És a filmes hatások-utalások - Tarantinótól Kusturicáig - kimazsolázása is kifejezetten szórakoztató. Amikor mondjuk Oszter Sándor – Tejesember mögött fölsejlik Sean Connery, vagy Kovács Lajos – Balog Tibi mögött a távolban föltűnik Tom Cruise, azért mindig jár a piros pont, ráadásul Balog Tibi hiába puffan le kötéllel a derekán a magasból egyenesen a múzeum padlójára, számára „mission impossible" persze hogy nem létezik. De a figurák az áthallások számba vétele nélkül is tökéletesen működőképesek, és akkor még keveset mondtunk. Megvan az ironikus késélen táncolás is: az agyhalott kopasz Tyson brutalitása borzongató, mégis jár hozzá a feloldozó röhögés. (Az ásító inas megtaposása fáj egy kicsit, de amikor Bodri – Scherer Péter ártatlanul megörül a Szent Koronának, hogy „hű, de szép", az mindent visz. Hát még, amikor Tibi lecseszi, hogy tönkretette a nemzeti jelképet: elferdítette a keresztet a tetején. Hát, Bodri megpróbálja kiegyenesíteni. Meg kell nézni, milyen sikerrel.)

Mindemellett az Argo2 igazi kardozós változat. Körülbelül kétszer annyi pénzből készült, mint az első rész, de a 430 milliós költségvetésből még mindig bűvészkedni kellett, hogy az eredmény ne legyen fapados. Nem az. (Megdicséri Vágvölgyi András is.) Viszont, ahogy a penetráns Bodri Food szlogenje mondja: „Friss, egészséges és magyar."

Ha Bruce Willisnek járt a helikopter, akkor az Argo2 Gripent kap

Szóval: most az a helyzet, hogy a börtönből szabaduló Balog Tibi (Kovács Lajos) és bandája (Scherer Péter, Bicskey Lukács, Kiss József) tíz év után sem lett okosabb. Továbbra is pitiáner bűnözők, akik nagymenőknek hiszik magukat. Egy japán szindikátus árnyékembere (Kulka János) balszerencséjére pont Tibiéket bízza meg egy felbecsülhetetlen értékű adathordozó – az Ősfloppy természetesen magyar találmány - megszerzésével. Tibiéknek nincs lövésük az IT-világhoz, ezért egy számítástechnika tanárt (Bán János) visznek magukkal a lehetetlennek tűnő műveletre. A bajt a roma maffia feje (Nagypál Gábor) fokozza, aki egy régi ügy miatt elégtételt akar venni Tibin. (Itt jegyezzük meg, hogy a roma-szál túlságosan is, utánzatszerűen kusturicás, olyankor inkább az eredeti Macskajajt néznénk, de belefér ez is. Nagypál Gábor jól hisztizik.) A hajsza során Tibiék mindezeken túl japán bérgyilkosokat és a szlovák hadsereget is magukra haragítják, így az esélyük arra, hogy a nagy pénzzel Malibu tengerpartjára szökjenek, radikálisan csökken. De semmi pánik: Tibi megoldja okosban.

Mindehhez föltűnik a színen egy Gripen is, Hende Csaba honvédelmi miniszter személyes ajándéka. Mert Árpa Attila azt gondolta, ha Bruce Willisnek a Die Hard5-höz járt a speciális helikopter, akkor azt az Argo2-nek is meg kell kapnia. Küldtek is egy igénylistát (vö! Balog Tibi és a japánok) a HM-nek, viszont a helikoptert nem kapták meg. Akkor Árpa Attila sértődöttségében személyesen Hende Csabához fordult, aki tájékoztatta arról, hogy a kívánt helikopter nem működőképes – viszont fölajánlhat-e helyette egy Gripent. És ha már megvolt az ajánlat, hát a Gripen került bele a filmbe. És belekerült a filmbe Kovács Lajos és Kiss József feneke is: a rendezői közlés szerint – nézői érdeklődésre válaszolva – egyikük sem használt „seggdublőrt".

Kulka János szan gémeskút tetején harcol

Az Argo 2 egyik meglepetése Kulka János, aki eredeti japán nindzsát (a legendás Fekete Lótusz) játszik a filmben, finom, apró rezdüdésekkel. És „ha Kulka János japán nindzsaként egy gémeskút tetején harcol, akkor onnan a határ a csillagos ég". De legalábbis Malibu, közbeiktatva Japánt és Szlovákiát. Az Argo 2-t a nemrég elhunyt Bicskey Lukács (1961 – 2015) emlékének ajánlja a stáb. A film záróképében Psycho egy ügyes kis vízijárművel nekimegy az alkonyi pírban égő tengernek, a banda hiába kiabálja, hogy „Psycho, gyere vissza".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!