Bulvár

2015.05.09. 06:54

Elton John kérésére zongorázott a szombathelyi Horváth András

Sokan ismerik Szombathelyen Horváth Andrást, művésznevén Andrét, a zenészt, újságírót, informatikust, fotóst, hogy csak néhányat említsünk eddig űzött szakmáiból.

Kozma Gábor

Húr-Labor nevű, intellektuális zenei formációjával beírta a nevét a helyi rocktörténelembe. Hat évet dolgozott az USÁ-ban, három szép, felnőtt hölgy édesapja. 2007-től, közeledve a hatodik ikszhez, pincérként próbált szerencsét Angliában. Jelenleg egy viktoriánus stílusú luxusszállodában középvezető. Ugyanott, ahol romeltakarító pincérként kezdte.

- Szerencsém volt. Amikor kikompoltunk az éppen ködös Albionban, egy szőke hölggyel beszélgettem. Kérdezte, mi a foglalkozásom? Mondtam, hogy zenész és újságíró. Ilyen neki nem kell, de pincér az jó lenne - válaszolta, majd a  szokásos telefonszámcsere után elköszöntünk. Ez pénteken történt. Vasárnap este megcsörrent a telefon és egy hang tömören csak annyit kérdezett: akkor hétfőn reggel nyolckor kezdek? Yes, buszra ülve, hét órát utazva Padstow (Cornwall) városában kötöttem ki - eleveníti fel az indulást Andris egy belvárosi presszóban. Elsőként mi más kerülhet szóba, mint a délnyugat-angliai időjárás.

- Szoktam mondani, hogy a városka a világ végén van, annyira szép. Hatalmas sziklák az óceánparton, csillogó dűnék, tiszta, friss levegő, igen szép tájak. Ez a vidék Anglia egyik legmenőbb üdülőövezete. Ha télen nulla fok van, az már címlapsztori, de az a plusz harminc is. 14-24 fok közé állt be a temperatúra, sok esővel. A szokások is ehhez igazodnak. Ha nyáron sokszor zuhog, az angolokat nem nagyon zavarja. Történelmi tapasztalataik alapján mondogatják, hogy még mindig jobb az eső, mintha a franciák jönnének. Állandóan kéznél a gumicsizma, amit szmokinghoz is fel lehet húzni, ha éppen zuhéban megyünk valahova. A ruházat, a cipő vízálló, szóval a rain itt nem probléma- mondja András. Aki a három és fél ezer lakosú városán nyaranta 70 ezer turistával osztozik. Ilyenkor londoni és oxfordi jómódúak tömege áramlik délre, köztük e vidékre. Ahol a zárt sövények mögött birkát, lovat tartanak és virágokat nevelnek. Utóbbit a tényleg hűvös északra szállítják.

- Itt egy város több adót fizet a kasszába, mint a közép-angliai iparvidék együtt. Óriási turistacentrumokat hoztak létre. Mifelénk a homokos tengerpartot vagy kétszáz szálloda övezi, hófehér sziklák váltogatják egymást. Egy-egy strandszakasz 3 kilométeres, akad belőle tizenhat. Az itteniek nyáron tömegével fürödnek a 17 fokos vízben. Én is velük tartok, szörfruhában - hallom, majd ismét a munkára terelődik a szó.

- Készülni kell a külföldi létre. A nyelvet jól megtanultam még az USÁ-ban. Mondhatni, anyanyelvi szint körül állok. Ez nagy előny. Aki szerencsét próbál itt, az mindenképpen hozzon pénzt, mielőbb nyisson bankszámlát és értse, amikor telefonon keresik. Az angoloknak mindegy, hogy magyar, török vagy afgán vagy. Ambíciód alapján ítélnek meg. Nem számít a papír, nem is kérik. Az érdekli őket, hogy az adott munkát képes vagy-e jól megcsinálni. Csak ez számít. A szállóban több évig voltam romeltakarító pincér, de mindig többre akartam vinni. Ezt észre vették és egyszer azt mondták: menjek szakfőiskolára. Mentem. Kétéves volt, a fele pénzt fizették. A másikat valahogy kinyögtem, plusz mellette a munka, nem volt egyszerű. Sikerült, a beruházásom 1,5 év alatt megtérült. Ugyanis a diploma megszerzése után emelték a béremet.

András az évek során biztos egzisztenciát alakított ki magának Angliában. Kis kertes családi házban lakik, kocsit tart, utazik. És műveli magát: színház, könyvtár, kiállítások. Helyi barátai vannak, a szokásokat is kitanulta. Mint mondja, ez volt a legérdekesebb.

- Máshonnan nézve fura emberek. Egy példa: egyik szimpatikus törzsvendégünk a reggelit konzekvensen 9.37-re kéri. 9.36-kor leül az asztalhoz, a pincér pontban 9.37-kor tölt a poharába. Ha mondjuk egy perc csúszás van, ugrik a borravaló. Más: ha egy postás télen rövid nadrágban rója a körzetét, az nem meglepő. Ugyanis neki belülről tavasz van és ehhez öltözik. Egyébként errefelé csak mosolygós embereket látsz. Jó a levegő, szép a szálloda, pompásak az egymást érő rendezvények - mi kell még? A politika és a korrupció kapcsolódása itt sem ismeretlen, de nagyon visszafogott ez. Például elképzelhetetlen, hogy egy miniszternek akárcsak egy távoli rokona is előnyhöz jusson. Abba azonnal belebukna.

A szombathelyi férfi nyolc év alatt  egyetlen magyar vendéggel sem találkozott Cornwall környékén. Osztrákkal is csak egyszer, egy bécsi házaspárral. Mivel jól beszél németül is, honfitársnak hitték. Nehezen emésztették meg, hogy magyar. - A szomszédos városban egy magyar orvosházaspár dolgozott, három évig. Ez az összes helyi magyar emlékem - mondja, majd a szállodába látogató hírességek kerülnek szóba. - Kedves és visszatérő vendégünk a híres popsztár, Elton John. Egy-egy híres ember érkezésekor szokás, hogy felsorakozunk. Bemutatkozunk, kezet rázunk, szót váltunk. Ő közvetlen ember, barátságos és szeret nagyokat sétálni. Egy alkalommal megkérdezte: ki tud zongorázni? Jelentkeztem és játszottam egy számot. Miért itt vagyok? - szólt hozzám. Az igazat mondtam: otthon nehéz boldogulni. Kedves vendégünk a miniszterelnök, David Cameron és családja. Nincs testőr, nincs hatalmi gőg, nagyképűség. Imádnak biciklizni. Rendkívül népszerűek, főleg a feleség, az utcán gyakran megtapsolják őket. Károly herceg évente egy mezőgazdasági szakkiállítás kapcsán, amit  a szomszédos Wadebridgében rendeznek, négy-öt napot tölt el nálunk. Ilyenkor lakosztályt vesz ki, ez éjszakánként 500 fontba kerül (kb. 200 ezer forint). Akárcsak a herceg, vendégeink 90 százaléka visszatérő - foglalja össze André, aki jól érzi magát a szigeten. Ha úgy hozza a helyzet, szívesen maradna a nyugdíjkorhatár elérése után is.

Azért a végére hagy egy slusszpoént. - Sokat olvasok, érdekel az ország történelme. Adott volt hát a feladat, és nem tértem ki előle. Írtam egy könyvet Cornwall, a legendák és a szentek földje címmel. Idén jelenik meg angolul. Mindemellett sokat fotózok, ráadásként hivatásos paparazzi vagyok - nevet fel. - Amikor egy család érkezik, üdülésüket a repülőtértől a repülőtérig végigfotózom. Persze egyeztetve az időpontokról. Kezdve a repülőből való kiszállástól, a limuzinos érkezésen át a hoteli életképekig, tengerparti sétákig. Egy-egy album száz képből áll és 260 fontot fizetnek érte - fogalmaz András. Kiegészítve azzal, hogy szívesen jön haza a család, a barátok az ismert helyek miatt.  A Húr-Labor korszakra, az 1977-85 közötti  időkre is sokat gondol, köztük Polgár Zoltán és Máté Sándor egykori zenész társakra. - Emlékszem,  a koncert úgy indult, hogy a színpadon egy füzetet szétszabtam. A lehulló papírdarabkák alatt konferáltam fel az első dalomat: Tépett lapok az életemből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!