Bulvár

2015.12.12. 14:44

Csillagok háborúja 1979 - Beszivárgott egy másik galaxis

SZOMBATHELY - 1979 augusztusában mutatták be Magyarországon a mozik a Csillagok háborúja első (azóta négyes sorszámot kapott) epizódját. Szombathelyen a megyei könyvtárban már a magyar premier előtt ott volt a film alapján megjelent könyv - igaz, német nyelven.

Török Tibor

A hetvenes évek végén idehaza igazi szenzációnak számított a látványos sci-fi. A szocializmust építgető korszakban híre-hamva sem volt az internetnek, mobiltelefonnak, a közösségi médiának. A kamaszok, amennyiben (inter)aktív szórakozásra vágytak Szombathelyen, választhattak a szabadtéri sportok (futball), a Tófürdő, a még mindig üzemelő KRESZ-park, a könyvtár és a mozi között. (Egyetlen bónusz az osztrák televízió két csatornája volt, amin azért beszivárogtak egy másik galaxis információi.) Az ifjabb generációkat ebben a közegben érte a Csubakka, Han Solo, Luke Skywalker, Obi-Van és a többiek kalandjait bemutató, lézerkardos-hiperhajtóműves alkotás.

A filmről folyamatosan számoltak be a folyóiratok, sőt, 1979 áprilisában a Rakéta Regényújság képekkel illusztrálva lehozta az ekkor még Star Wars névre hallgató darab teljes sztoriját. Szombathelyen még egy forrás akadt: a Berzsenyi Könyvtárban, az idegen nyelvű könyvek között már a bemutató előtt ott volt a Krieg der Sterne német változata. Kíváncsiak voltunk, hogy több mint három évtized után megvan-e még a kötet. Amit annak idején, némettagozatos tanulóként sem tudtunk lefordítani, mert hol űrhajózási kifejezésekbe, hol pedig ismeretlen fogalmakba - például wookie - botlottunk. Nos, Köbölkuti Katalin könyvtáros és Nagy Éva igazgató a kedvünkért előkereste a puhafedeles, fényképekkel illusztrált első kiadást - a könyv túlélte az elmúlt esztendőket, egyedül a borítója vásott el, de így is szenzációnak számít.

Nagy Éva, a Berzsenyi Dániel Könyvtár igazgatója mutatja az 1978-as kötetet. Azóta bőséggel jelentek meg hasonló témájú könyvek Fotó: Szendi Péter

Az 1979-es filmbemutatóval kapcsolatban Németh Sándort, a Savaria Filmszínház volt igazgatóját kérdeztük, aki akkoriban a Vas Megyei Moziüzemi Vállalat műsorosztályát vezette.

- A filmről annyi maradt meg, hogy rendkívül nagy siker volt - emlékezett vissza a hetvenes évek végére a szakember -, de ez talán érthető, mivel azokban az időkben már bőven jöttek be nyugati alkotások Magyarországra a MOKÉP-en keresztül. - Az elvárás annyi volt, hogy tartani kellett a magyar, a szovjet, a nyugati és a művészfilmek megfelelő arányát. Mi Szombathelyen viszonylag könnyebb helyzetben voltunk, mert a kamaratermünkben tudtunk vetíteni. A szovjet kvóták teljesítésébe pedig besegített, hogy körbevittük és levetítettük az óvodákban a No, megállj csak (Nú pagagyi) rajzfilmet, amiben egy talpraesett nyúl bánt el a gonosz farkassal. Emlékszem, az egyik évfordulós versenyen annyira jól hoztuk a darabszámot, hogy jutalomutat nyertünk a Szovjetunióba.

Németh Sándor is utalt arra, hogy az osztrák televízió adása miatt kivételezett helyzetben voltak a megyében élők: német, angol, francia (például Fantomas kalandjai) amerikai filmeket, sorozatokat (Bonanza, San Francisco utcáin) sugárzott a sógorok televíziója. Emellett idehaza a mozi volt a nagy szerelem, ezekben az esztendőkben évente félmillió látogatója volt a Savaria Mozinak, ez még akkor is sok, ha a diákelőadások résztvevőit levesszük belőle. Nem utolsósorban elérhető szórakozást nyújtott, 3-12 forint volt egy jegy, ami a 1500-2000 forint körüli átlagfizetéseket nézve, kifejezetten barátságosnak számított.

- 1975-ben, Vas megyében 180 mozi működött, üzemi klubokban, vállalatoknál is vetítettünk, volt két kertmozi, a Haladás-, illetve a Pamut-pályán - idézte vissza a régi időket Németh Sándor. - A Csillagok háborújához hasonló filmeket emelt előadásszámban játszottuk, telt ház előtt, 556-an fértek be a Savaria Moziba, így egy nap alatt 1500 néző láthatta. Mindezt úgy, hogy közel sem állt rendelkezésünkre annyi marketingeszköz, mint most. A külföldi forgalmazó egyébként mindig csomagban adta el filmeket, egy-egy sikerfilmhez kettő-három, alacsonyabb kategóriás, gyengébb darabot is hozzácsapott, amelyeket aztán a közönség sem kedvelt különösebben. A Csillagok háborújára viszont vevők voltak, a folytatások is jól futottak. Sőt, amikor szó volt arról, hogy bezárják a Savaria Mozit, akkor néhányan Star Wars-os jelmezbe öltözve kampányoltak mellettünk.

A Star Wars 1977-es darabja azóta a IV. epizód lett, ezt követte A Birodalom visszavág (V.,1980), a Jedi visszatér (VI.,1983). Aztán jöttek az előzmények, Baljós árnyak ( I., 1999), A klónok támadása (II. 2002), A Sith-ek bosszúja (III., 2005). Jövő héten, december 18-án pedig jön az Ébredő erő (VII.) - talán nem véletlenül tér vissza több szereplő is a legelőször leforgatott részből. Akiknek volt szerencséjük a premier idején látni, azoknak az első három darab marad az igazi, zsúfolt moziban, széles vásznon, a végtelen űrbe tartó bevezető feliratokkal együtt és elhittük: Tie-vadász zúg a hangszórókban, nem pedig elefántbőgést kevertek össze esős aszfalton a suhanó autók zajával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!