Bulvár

2016.04.07. 08:40

Trendelő - Drónok harca

Nem sok tévésorozat van, amelynek annyira sajnálom a közelgő befejezését, mint A férjem védelmében címűét.

Mehlhoffer Tamás

A kissé megtévesztő címadás egy pergő ritmusú és logikájú, intelligens, amerikai jogi-magánéleti drámát takar, amelynek egyik legfőbb éke, hogy olyan jogi eseteket játszik végig, amelyek őrült korunk legújabb társadalmi-technológiai fejleményeire reagálnak. Amerika amúgy is ilyen: alig tudjuk, mi az, ott meg már perelnek miatta.

Ilyen volt a legutóbbi epizód is, amelyben egy pszichológust perelt be egy biztonsági szolgálat, amiért az otthon rendelő szakember lelőtte a kertje fölött zümmögő, a környék biztonságára mobil térfigyelő kameraként ügyelő drónt. Merthogy ő magánlaksértésként élte meg, hogy ügyfelei fotókon szerepelnek, és hát az amerikai fegyvertartási szabályok nem tiltanak egy kis levezető lövöldözést ilyen esetben.

Mivel a sorozat írói elvégezték a házi feladatukat, és valódi precedensekkel dolgoznak (én is utánanéztem), a bírósági vita során kiderül, hogy egy több évtizedes korábbi per eredményeképpen a telek feletti 40 méter magasságig a levegő is a telek része, afölött viszont 250 méterig már nem (ennél is magasabban pedig légiforgalomnak minősül, a lődözés pedig terrorizmusnak). Mivel a drón 40 méter felett volt, a megsemmisítő akció nem volt jogos, bumm, a pszichológus fizetheti ki a kárt. Ami még érdekes: a légiforgalom és a magánterület közötti „légüres" zóna, amelyre még nem született szabályozás.

Mindez előrevetíti, hogy hamarosan Európában, így nálunk is lesznek viták és jogi kérdések olyan új technológiákkal kapcsolatban, mint például a drónoké. Most még ritkák, gazdálkodók használják őket főleg, háborúban ölnek velük, de megcsodáljuk a különleges, segítségükkel készített városképeket is. Már készülhetünk viszont a korra, amikor a repülő robotok hozzák házhoz internetes rendelésünket. Kérdés: akarjuk-e, hogy egy alig észrevehető, repülő szem tudjon esetleg minden lépésünkről. Vagy veszünk egy puskát...

Címkék#Trendelő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!