Bulvár

2016.07.09. 19:45

Bazi nagy roma party

Idén csak a maguk örömére főztek, rangsort nem állítottak fel. Minden a roma hagyományok szerint készült, a szívüket és a lelküket is belefőzték az ételbe.

Budai Dávid

Ezúttal július 9-én, szombaton rendezték meg a hagyományos romanapot Alsóberkiben a focipályánál. Az estig tartó rendezvény főzéssel és focimérkőzésekkel indult. Mindkettőnek nagy sikere volt. Amikor mi fél kettő után kilátogattunk, az öregfiúk már megmutatták a fiataloknak, hogy hogyan kell négy gólt rúgni, úgy hogy egyet sem kapnak és a vadpörköltből sem volt már egyetlen csepp sem. A Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke: Horváth István, mint az esemény főszervezője elmondta, tavaly főzőversenyt hirdettek, de mivel mindenki olyan jól főzött, hogy alig tudták eldönteni, ki legyen a győztes elhatározták, ezúttal csak a maguk örömére főznek, rangsort nem állítanak fel. Az elnök hozzátette, ebből hagyományt szeretnének a jövőben. Így amijük van, azt mind közösen fogyasztják el. Éppen ezért, ahogyan mindig, most is szívesen látnak bárkit, aki szeretné megtapasztalni a hamisítatlan roma hangulatot, vagy a roma konyha ízeit. Pacal- és körömpörkölt, babgulyás és csirkepaprikás rotyog a bográcsokban. Egy közös van bennük, mind hagyományos roma recept szerint készülnek. Vajda Elemérné egy hatalmas bogrács pacalt kavargat éppen. Mint kiderül, a húsz kiló belsőséget ő maga vágta csíkokra, miután előző nap fél napig előfőzte a fokhagymás abáló lében. A romák mindig is ették a pacalt, ez nálunk hagyomány – mondta Vajda Elemérné, aki gyorsan azt is elárulta hogyan készül: miután a hagyma meg lett pirítva, köményt, borsot, fokhagymát, és babérlevelet kell hozzáadni, de a legfontosabb, hogy a szívünket és a lelkünket is belefőzzük, mondta nevetve, miközben folyamatosan keverte a századagos ételt. Vigyázni kell, gyorsan le tud égni. El fog ez fogyni kérdezem? – Micsoda? Ezért még veszekedés is lesz!

Kora délután még viszonylag kevesen ülnek a sörpadokon, de akik kinn vannak, mind jól szórakoznak. Megtudtuk, tavaly körülbelül ötszázan látogattak ki, és idén is lesznek ennyien, hangsúlyozza Horvát István, főleg hogy a romanap tartogat meglepetéseket is, ugyanis nyilvános lánykérésre készül az egyik fiatal, a nap sztárvendége pedig a cigánynóta koronázatlan királya, Liszter Sándor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!