Bulvár

2016.08.14. 07:52

Tudta? Vas megyében van az egyetlen magyar város, ahol békét kötöttek?

Vasvár - Csaknem egy évtizedes hagyomány, hogy az 1664. augusztus 10-én megkötött vasvári béke emlékére tematikus napot tart a város.

Pogács Mónika

A MÚLT

Vasvár az egyetlen olyan város az országban, amelynek történetéhez nemzetközi békekötés kapcsolódik.

A török és a császári csapatok írtak alá itt megegyezést, miután a szentgotthárdi csatában az európai katonák győzelmet arattak a törökök ellen. A helyszínről Tóth Balázs polgármester elmondta:

- A feltételezések szerint a békét a Béke Ház helyén egykor álló török sátorban köthették. A területre később épült háznak gazdasági szerepe volt a város életében, aztán Tretter Lászlóé lett, akit a szegények orvosának is nevezett a köznyelv Vasváron.

A város az örökségvédelmi értéket néhány éve újíttatta fel pályázatból.

Most a Vasi Képzőművészeti Gyűjtemény anyagát valamint a bécsi levéltárból lemásolt békekötési dokumentumokat őrzik itt.

 

TERVEK

Vasvár turisztikai programokat is szervezne a béke tematikájában a Béke Házban. 2012-ben a város belépett az Európai Békevárosok Szövetségébe is ennek érdekében. A nemzetközi szervezet tematikus béke utak európai hálózatának kidolgozásán munkálkodik.

Tóth Balázs polgármester elmondta: éppen most vár döntésre egy közös pályázatuk. Ha sikeres lesz, akkor a turisták szervezetten, tematikus körútra fűzve járhatják be Európa híres békekötési helyszíneit, köztük Vasvár városát.

EGYEDÜLÁLLÓ

A tematikus nap programjaként Tóth Csaba festőművész tartott tárlatvezetést a Békeházban. - Egyedülálló az itteni gyűjtemény, mert ehhez hasonló, egy kisebb tájegység művészeti keresztmetszetét bemutató, állandó kiállítás másutt nincs - mondta a Munkácsy-díjas festőművész. - Vasváron száz év vasi képzőművészetét láthatják az érdeklődők. A kiállításrendezés fő szempontja a minőség, a kvalitás volt. A művek a remények szerint nem csak a mának, hanem a következő nemzedékeknek is élményt jelenthetnek majd. A vasi gyűjtők és művészek által Vasvárnak adományozott alkotásokat Tóth Csaba és Torjay Valter festőművészek dolgozták fel. Restaurálásra is szorult némelyik munka, ebben Károlyi Anna segített. A tárlatvezetés annyira jól sikerült, hogy a jövőben rendszeres lehet az ilyen bejárás.

ZENE ÉS JÁTÉK

A Petró András -Berki Gábor - Horváth Szimonetta - Illés Klaudia alkotta kamarazenekar stílusos koncertet adott a Béke Ház falai között: 17. századi magyar táncokkal. A Savaria Szimfonikus Zenekar tagjaiból álló együttes a folytatásban egy barokk, egy klasszikus majd egy 20. századi művet szólaltatott meg a közönség örömére. A békenapot vízi-, és tűzijáték zárta - azért is, mert a krónikák szerint 1664-ben a vasvári békekötés napján is így ünnepeltek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!