Bulvár

2016.09.28. 12:29

„Vazs megyei gyerek vagyok ”- Kabos László 93 évvel ezelőtt született Sárváron

Fenti idézet ismerős lehet akár a mai harmincas – negyvenes korosztálynak. Akitől pedig való, az Kabos László, a „kis Kabos”, aki ma, szeptember 28-án, Sárváron (ahol utcát is neveztek el róla) látta meg a napvilágot éppen 93 évvel ezelőtt (Kabos László 2004. szeptember 26-án, Budapesten hunyt el.).

Turbók Attila

A neves komikustól még számos idézet kering: „Vazs megyei gyerek vagyok, a füleim azért nagyok.”, ha csak a legismertebbet idézzük tőle. A fenti mondat a 70-es években százszámra előadott kabaréjából való, melyben ízes tájszólással „figurázta ki” saját gyermekkorát és barátait.


A „kis Kabos” eredetileg kertésznek tanult, mert a második világháború alatt az a hír járta, hogy a mezőgazdasági munkás zsidó lakosokat nem deportálják. Mégis elvitték Mauthausenbe, ahonnan szerencsésen hazakerült. 1948-ban szerezte meg diplomáját a Kertészeti Főiskolán. Ezután Bálint Lajosnál – a Nemzeti Színház rendezőjénél – tanult. Parodistaként a Pódium Kabarészínpadán lépett fel először 1946-ban. Később a Vígszínházban és a Kamara Varietében játszott, és 1951-től 2000-ig a Vidám Színpad tagja volt. Kállai István a nagy sikerű "Majd a papa" című darabjának főszerepét Kabosra írta, de a "Veréb is madár" című film is a művész helyzetbe hozása érdekében készült. Pályája vége felé a Mikroszkóp Színpadon lépett fel. Főleg kabaréjelenetekben és magánszámokban nyújtott emlékezetes alakításokat, de nagyobb színházi szerepekben és filmekben is szerepelt. A Rádiókabaré egyik állandó szereplője volt. A magát (jellegzetes vörös hajával együtt) öntudatosan vállaló, de másokkal sohasem agresszív kisember figuráját neki köszönhetjük.

Filmes karrierje az 1949-es Janikával indult. Legemlékezetesebb filmes alakítását két Hintsch György-vígjátékban, az 1968-as A veréb is madárban és az 1973-as Hét tonna dollárban nyújtotta.

Az utolsó pár évben visszavonultan élt feleségével, ám tervezgette a nagy visszatérését, Kállai Istvánnal közösen elkészített egy filmforgatókönyvet a régi közös, nagy sikerű színdarab, a Majd a papa! alapján. Saját magát is tudta parodizálni, egykori mondása szerint: „én már akkor vörös voltam, amikor azt sem tudták, mi az a kommunizmus”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!