Bulvár

2017.03.06. 20:25

Az Oscar tíz nyertese és vesztese

Két olyan színész is él, akiknek három Oscarjuk is van, de például Walt Disney élete során 26+7 szobrot kapott.

Budai Dávid

Azt követően, hogy tavaly a Saul fia mindent vitt, most a Mindenkin volt a sor. Újabb Oscart zsebeltünk be, mi magyarok. Ám nem mindenki volt a topon, hiszen tudjuk, mi történt. 89 év óta nem fordult elő akkora baki, mint most. Úgy adták át a legjobb filmnek járó díjat a Kaliforniai álom csapatának, hogy az valójában a Holdfényt illette meg. Persze, persze tudjuk, Faye Dunaway és Warren Beatty sem volt képben teljesen, ám mégiscsak Brian Cullinan a főbűnös, aki rossz borítékot nyomott a műsorvezetők kezébe. Most, ennek az apró hibának az örömére összegyűjtöttük azokat. akik csaknem kilenc évtized óta a legnagyobb vesztesi és nyertesei az Oscarnak.

Még mielőtt azonban rátérnénk, íme, néhány adat a filmes világ legcsillogóbb ünnepéről. Az Akadémia éves költségvetését teljes egészében az esemény reklámbevételei adják. Az Oscar-díj a nevét a legenda szerint 1931-ben Margaret Herricktől kapta, aki az Amerikai Filmakadémia első könyvtárosa volt, és szerinte a George Stanley által készített 24 karátos arannyal bevont, 34,3 centiméteres szobrocska egy az egyben úgy nézett ki, mint texasi nagybátyja, Oscar Pierce. 2000-ben az összes szobor eltűnt még a díjátadó előtt. Pár nap múlva egy kukázó azonban három híján megtalálta az összeset. Mivel visszaadta, cserébe kapott két jegyet az Oscarra.

Az Amerikai Filmakadémia 1950 óta előírja, hogy a díjazottak a szobrot nem adhatják el, ám így is van jó néhány szobor, ami a gyűjtők kezébe került. Na de lássuk, kik a történelem legnagyobb Oscar-díj-halmozói!

1. A legtöbb sikertelen jelöléssel rendelkező alkotó: Kevin O'Connell (20 jelölés). A legtöbb sikertelen jelöléssel rendelkező filmek: a The Turning Point (1977) és a Bíborszín (1985) 11 jelölést, a New York bandái (2002) és A félszemű (2010) tíz jelölést kapott.

2. A legtöbb, összesen 62 jelölést a Metro-Goldwyn-Mayer filmstúdió kapta. Walt Disney-t 59-szer, John Williamset 45-ször, Alfred Newmant pedig 43 alkalommal jelölték.

3. A színészek között a legtöbb jelölést Meryl Streep kapta: hússzor izgulhatott. Őt Katharine Hepburn és Jack Nicholson 12 jelöléssel, Bette Davis és Laurence Olivier tíz jelöléssel követi.

4. A legtöbb díjat nyert személy az Oscar történetében Walt Disney: összesen 26 alkalommal választották nyertesnek. 1938-ban a Hófehérke és a hét törpe című rajzfilmjéért egy nagy és hét kisebb méretű Oscar-díjat kapott. Őt Cedric Gibbons és Iain Neil követi 11, illetve Farciot Edouart 10 díjjal.

5. A Grand Hotel (1932) az egyetlen alkotás, amely úgy nyerte el a legjobb filmnek járó elismerést, hogy az Akadémia más kategóriában nem jelölte díjra.

6. A legtöbb díjat elnyert film címén - 11 Oscarral - három alkotás osztozik: a Ben-Hur (1959), a Titanic (1997) és A Gyűrűk Ura: A király visszatér (2003).

7. A legrövidebb Oscar-díjas főszerep: David Niven (1958) mindössze 15 percet és 38 másodpercet szerepelt a Külön asztalok (1958) című filmben, mégis a legjobb férfi főszereplő kategóriában jelölték.

8. A legtöbb díjat elnyert színész Katharine Hepburn volt, ő négy alkalommal kapta meg az Oscart, ráadásul mindegyiket főszereplőként. Három Oscar-díjat Ingrid Bergman, Walter Brennan, Jack Nicholson és Meryl Streep kapott.

9. Az öt fő kategória - a legjobb film, legjobb rendező, legjobb eredeti/adaptált forgatókönyv, legjobb férfi és női főszereplő - mindegyikét csak három film nyerte el. Ez történt egy éjszaka (1934), Száll a kakukk fészkére (1975) és A bárányok hallgatnak (1991).

10. A színészek között csak ketten utasították vissza a díjat: a Patton (1970) című film főszereplője, George C. Scott, aki azért nem vette át, mert alakítását nem tartotta összemérhetőnek a többi színészével. Majd 1972-ben Marlon Brando nem jelent meg a díjátadón, és amikor a díjat megnyerte A Keresztapa címszerepéért, a szoborért Sacheen Littlefeathert, egy indián lányt küldött az amerikai őslakosokkal szembeni bánásmód elleni tiltakozásul.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!