Bulvár

2017.07.31. 16:35

Forró kirándulás marsbéli tájakon - Ásványgyűjtő kirándulás Sümegen és Nyirádon

TÁPLÁNSZENTKERESZT - A Kincses tábor gyermekei szakértő közreműködők segítségével július 19-én ásványgyűjtő kiránduláson vettek részt Sümegen, illetve Nyirádon.

Meskó Krisztián

Fantasztikus élményekben volt része a 21 gyermeknek, már csak azért is, mert a vasszécsenyi Ásványmúzeum gazdája és mindenese volt az irányítójuk, Pődör György.

Pődör György vezetésével kutatnak a nebulók Fotó: Meskó Krisztián

Az út első állomása a működő sümegi mészkőbánya volt. A táborozók a Zalakerámia Zrt. által művelt kétszintes kőfejtőbe kértek és kaptak belépési és gyűjtési engedélyt. A bánya a Rudista kagylókban és Acteonella csigákban gazdag felső-kréta korú ugodi mészkövet tárja fel. A nagy melegben bizony sokszor kellett ivószünetet tartaniuk a gyűjtőknek. Az út következő állomása Nyirád volt. Elsőként a kavicsbányát keresték fel, ahol miocén korú cápafogak, hal- és rájafogak gyűjtésére volt lehetőség, majd a bánya peremén szebbnél szebb gipszkristályokat találtak.

Rengeteg kinccsel megrakodva és derekasan elfáradva tértek haza a táborozók.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!