Bulvár

2017.07.26. 17:30

Nagyváradi villanyszerelő-tanulók érkeztek Szombathelyre

SZOMBATHELY - Romániából nagyváradi villanyszerelő diákok tanulnak Szombathelyen. Az egy hónapos programba belefér gyárlátogatás és egy kis szabadtéri program is.

Bakos Ágnes

- Kicsit világot is látunk, és néhány dolgot gyakorolnak a gyerekek, például a szereléseket. A pneumatikus rendszerekkel foglalkoztak az első héten, most vannak a villanyszerelési gyakorlatok - mutatta be Thalmeiner Zoltán, az öt diák szakoktatója.

A nagyváradi Lórántffy Zsuzsanna Református Líceumból érkezett a diákdelegáció. Délelőttönként gyakorlati oktatáson vesznek részt a tanulók az iskola tanműhelyeiben, szaktantermeiben a helyi szakoktatók vezetésével. Szakmai kirándulás is belefér: például a jövő héten a szentgotthárdi motorgyárba látogathatnak - mondta az oktató.

Nagy Márk az egyik munkaállomáson Horváth Árpád irányítása alatt tanulhatott a tegnapi foglalkozáson Fotó: Unger Tamás

A délutánok és a hétvégék a környék megismerésével, különböző szabadidős tevékenységekkel telnek: kirándulhatnak, strandolhatnak a fiatalok, persze ahogy az időjárás engedi.

Egy-egy osztály 20-25 fős a nagyváradi középiskolában, a tanulók közül tanulmányi eredmény, magaviselet alapján válogatták ki az oktatók, ki utazhat Szombathelyre. Jöttek kilencedikből, tizedikből és tizenegyedikes diák is van a csapatban.

Bodoni Dombi István is a líceumból érkezett a nyári gyakorlatra Fotó: Unger Tamás

- Mi viszonylag fiatal iskola vagyunk, magyar nyelven négy éve folyik a szakképzés. Nincs olyan anyagi háttér, olyan műhely, ahol minden diáknak jut munka-állomás. Ezért nagyon jó, hogy tudunk olyan iskolákhoz jönni, ahol tradicionális a szakoktatás, és jól felszerelt műhelyek vannak - mondta a szombathelyi gyakorlat hasznáról Thalmeiner Zoltán. Azt is kiemelte, hogy egy pályázatnak köszönhetően jött létre az együttműködés a Szombathelyi Műszaki Szakképzési Centrum és a nagyváradi iskola között. Tavaly jöttek először diákok a romániai líceumból, idén egy újabb nyertes program adott lehetőséget a folytatásra. A cél a külhoni magyar szakképzés fejlesztése, amely hozzájárul a gazdaságfejlesztéshez - ehhez van szükség a megfelelő gyakorlati képzésre, amit megkaphatnak a szombathelyi képzőhelyen a nagyváradi tanulók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!