Bulvár

2017.08.13. 16:20

Kihaltnak hitték, előkerült - A fehér tőzegkákát kiemelt figyelemmel kezeli az Őrségben

ŐRISZENTPÉTER - Utoljára az ötvenes években láttak fehér tőzegkákát, most azonban egyetlen példány újra felbukkant. A tőzegeper kétezres években elkezdett mesterséges szaporítása is sikeres volt.

Budai Dávid

A közelmúltban Szakály Ágnes, Papp László és dr. Szépligeti Mátyás rábukkantak a Magyarországon három évtizede kipusztultnak hitt fehér tőzegkáka (Rhyn-chospora alba) egy virágzó példányára, miközben a kereklevelű harmatfű visszatelepített állományát ellenőrizték. A felfedezésről az Őrségi Nemzeti Park igazgatóját, dr. Markovics Tibort kérdeztük, aki elárulta: az olyan jégkoszaki maradványfajok, mint a tőzegkáka azért tudnak itt megmaradni, mert vannak az Őrségben olyan völgyek, ahol a magyarországi klímához képest hűvösebb van. A faj ugyan világviszonylatban nem veszélyeztetett (kiterjedt állományai élnek Észak-Amerika, Európa és Ázsia boreális régióiban és egyes délebbi lápvidékein), ám Magyarországon igazi kuriózumnak tekinthető. Az állandóan nedves, táp-anyagszegény környezethez alkalmazkodott fajt Pócs Tamás és munkatársai még társulásalkotóként írták le a Felső-Kemeneshát egy pontjáról az 1950-es években. A fehér tőzegkáka eltűnése az elmúlt 50-70 év jelentős tájhasználat-változásaihoz és klimatikus szélsőségeihez köthető.

Most mindössze egyetlen virágzó példány került elő, és kész szerencse, hogy a tudósok rábukkantak, mivel a növény finoman szólva nem túl fotogén, akkora, mint egy fűszál, így nem könnyű észrevenni. Mivel a botanikusok rendszeresen járják a területet, nyomát sem találták az apró növénynek, ezért szinte csoda, hogy most megtalálták - fogalmazott az igazgató. A lappangó növény virágzó példányát bár nem könnyű észrevenni, viszonylag egyszerű meghatározni, a nem virágzó egyedekkel már nem ez a helyzet, ezért nem kizárt, hogy virág nélküli példányok még akadnak a területen. Ha találnak még egy-két példányt, megpróbálkoznak a mesterséges szaporítással is. Az előkerült egyed élőhelyét az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság kiemelt figyelemmel kezeli a jövőben. A fehér tőzegkáka Magyarországon védett, élőhelye fokozottan védett természeti terület. Az igazgatóság nyomatékosan felhívja a figyelmet, hogy a területre való belépés hatósági engedélyhez és az igazgatósággal való egyeztetéshez kötött. Az élőhely és fajai igen sérülékenyek, ezért annak zavartalanságát a természetvédelmi őrszolgálat folyamatosan ellenőrzi.

Nemcsak a tőzegkáka miatt van ok az örömre, hanem amiatt is, hogy újabb egyedekkel erősödött a tőzegeper őrségi állománya. A tőzeg-eper Magyarországon erősen veszélyeztetett, fokozottan védett lápi növényfaj, csupán néhány előfordulási helye ismert az országban. Az Őrségi Nemzeti Park területén a faj kizárólag a szőcei lápréteken él, ahol azonban az idegenhonos magas aranyvessző és más fajok elnyomó hatása miatt kritikus helyzetbe került. Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság és a Szent István Egyetem közös erővel igyekszik tenni a faj őrségi állományának megmentéséért. Az egyetem botanikus kertjében szaporított és előnevelt egyedekből idén is kiültettek két példányt a szakemberek egy lápi zsombékos élőhelyre, ahol az állandóan nedves, konkurenciaszegény környezetben az egyedek szépen fejlődnek, virágoznak és termést is hoznak. A több éve működő, sikeres program eredményeként egy új populáció alakul ki, így a faj helyzete stabilizálódni látszik a nemzeti park területén. A tőzegeperből a kilencvenes években mindössze néhány tucat példány volt az Őrségben, aztán a 2000-es évek közepén elkezdték a növény mesterséges szaporítását és visszatelepítését, így mostanra már hatvan-nyolcvan egyed is fellelhető.

A csütörtökön este lecsapó vihar az Őrségi Nemzeti Park területén is komoly károkat okozott. Az állatállomány szerencsésen átvészelte a pusztítást, viszont az erős szél a gazdasági épületek mindegyikét megrongálta.

 

A Pityerszeren kidőlt fákat már rendbe rakták, és a tan-ösvények nagy részét is megtisztították a szakemberek, azonban a parkot ért veszteségeket csak ma kezdik el felmérni. A károk mértékét egyelőre lehetetlen megbecsülni, de a park területén vannak olyan erdőrészletek, amelyek tíz-húsz százalékán törtek derékba a fák. Nagy problémát okozott az áramkimaradás is, hiszen az állatok itatásához elengedhetetlen elektromos szivattyúkat nem tudták működtetni. Az állatok vízellátását vezetékes vízzel oldották meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!