Bulvár

2017.08.13. 16:20

Kihaltnak hitték, előkerült - A fehér tőzegkákát kiemelt figyelemmel kezeli az Őrségben

ŐRISZENTPÉTER - Utoljára az ötvenes években láttak fehér tőzegkákát, most azonban egyetlen példány újra felbukkant. A tőzegeper kétezres években elkezdett mesterséges szaporítása is sikeres volt.

Budai Dávid

A közelmúltban Szakály Ágnes, Papp László és dr. Szépligeti Mátyás rábukkantak a Magyarországon három évtizede kipusztultnak hitt fehér tőzegkáka (Rhyn-chospora alba) egy virágzó példányára, miközben a kereklevelű harmatfű visszatelepített állományát ellenőrizték. A felfedezésről az Őrségi Nemzeti Park igazgatóját, dr. Markovics Tibort kérdeztük, aki elárulta: az olyan jégkoszaki maradványfajok, mint a tőzegkáka azért tudnak itt megmaradni, mert vannak az Őrségben olyan völgyek, ahol a magyarországi klímához képest hűvösebb van. A faj ugyan világviszonylatban nem veszélyeztetett (kiterjedt állományai élnek Észak-Amerika, Európa és Ázsia boreális régióiban és egyes délebbi lápvidékein), ám Magyarországon igazi kuriózumnak tekinthető. Az állandóan nedves, táp-anyagszegény környezethez alkalmazkodott fajt Pócs Tamás és munkatársai még társulásalkotóként írták le a Felső-Kemeneshát egy pontjáról az 1950-es években. A fehér tőzegkáka eltűnése az elmúlt 50-70 év jelentős tájhasználat-változásaihoz és klimatikus szélsőségeihez köthető.

Most mindössze egyetlen virágzó példány került elő, és kész szerencse, hogy a tudósok rábukkantak, mivel a növény finoman szólva nem túl fotogén, akkora, mint egy fűszál, így nem könnyű észrevenni. Mivel a botanikusok rendszeresen járják a területet, nyomát sem találták az apró növénynek, ezért szinte csoda, hogy most megtalálták - fogalmazott az igazgató. A lappangó növény virágzó példányát bár nem könnyű észrevenni, viszonylag egyszerű meghatározni, a nem virágzó egyedekkel már nem ez a helyzet, ezért nem kizárt, hogy virág nélküli példányok még akadnak a területen. Ha találnak még egy-két példányt, megpróbálkoznak a mesterséges szaporítással is. Az előkerült egyed élőhelyét az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság kiemelt figyelemmel kezeli a jövőben. A fehér tőzegkáka Magyarországon védett, élőhelye fokozottan védett természeti terület. Az igazgatóság nyomatékosan felhívja a figyelmet, hogy a területre való belépés hatósági engedélyhez és az igazgatósággal való egyeztetéshez kötött. Az élőhely és fajai igen sérülékenyek, ezért annak zavartalanságát a természetvédelmi őrszolgálat folyamatosan ellenőrzi.

Nemcsak a tőzegkáka miatt van ok az örömre, hanem amiatt is, hogy újabb egyedekkel erősödött a tőzegeper őrségi állománya. A tőzeg-eper Magyarországon erősen veszélyeztetett, fokozottan védett lápi növényfaj, csupán néhány előfordulási helye ismert az országban. Az Őrségi Nemzeti Park területén a faj kizárólag a szőcei lápréteken él, ahol azonban az idegenhonos magas aranyvessző és más fajok elnyomó hatása miatt kritikus helyzetbe került. Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság és a Szent István Egyetem közös erővel igyekszik tenni a faj őrségi állományának megmentéséért. Az egyetem botanikus kertjében szaporított és előnevelt egyedekből idén is kiültettek két példányt a szakemberek egy lápi zsombékos élőhelyre, ahol az állandóan nedves, konkurenciaszegény környezetben az egyedek szépen fejlődnek, virágoznak és termést is hoznak. A több éve működő, sikeres program eredményeként egy új populáció alakul ki, így a faj helyzete stabilizálódni látszik a nemzeti park területén. A tőzegeperből a kilencvenes években mindössze néhány tucat példány volt az Őrségben, aztán a 2000-es évek közepén elkezdték a növény mesterséges szaporítását és visszatelepítését, így mostanra már hatvan-nyolcvan egyed is fellelhető.

A csütörtökön este lecsapó vihar az Őrségi Nemzeti Park területén is komoly károkat okozott. Az állatállomány szerencsésen átvészelte a pusztítást, viszont az erős szél a gazdasági épületek mindegyikét megrongálta.

 

A Pityerszeren kidőlt fákat már rendbe rakták, és a tan-ösvények nagy részét is megtisztították a szakemberek, azonban a parkot ért veszteségeket csak ma kezdik el felmérni. A károk mértékét egyelőre lehetetlen megbecsülni, de a park területén vannak olyan erdőrészletek, amelyek tíz-húsz százalékán törtek derékba a fák. Nagy problémát okozott az áramkimaradás is, hiszen az állatok itatásához elengedhetetlen elektromos szivattyúkat nem tudták működtetni. Az állatok vízellátását vezetékes vízzel oldották meg.

Ezek is érdekelhetik