Bulvár

2017.08.07. 19:00

Kimagasló trófeájú őzbakot ejtett el az egyházashollósi vadász

EGYHÁZASHOLLÓS - 551 grammos fejéket viselő őzbakot ejtettek el néhány napja a településhez tartozó erdőrészen.

Tóth Kata

Megdobogtatta az Egyházasrádóci Új Élet Vadásztársaság vadászainak szívét az az 551 grammos trófeát viselő őzbak, amelyet nemrég ejtettek el a társaság egyházashollósi területrészén. Ritkaságszámba megy az ilyen méretű trófea: az április 15-én kezdődött és szeptember végéig tartó őzbakszezonban a megyében eddig ez a legnagyobb fejékű terítékre hozott példány.

Josef Fuchs az elejtett vaddal Fotó: Csonka Adrián

Esti lesvadászatra érkezett az Egyházashollós környéki erdőbe nem sokkal 19 óra után Csonka Adrián, a társaság hivatásos vadásza egy osztrák vendéggel, Josef Fuchsszal. Az ötéves őzbak, amint azt a vadásztól megtudtuk, a kaszálón csipegetett, azaz füvet legelészett. Az őz a becserkelésekor (a vadász csendesen jut a vad közelébe), észrevette őket, elugrott és befutott a közeli erdőbe. Az őzsuta hangját utánozó hívó sípra, amelyet a vadászok a párzási időszakban használnak, és amivel harminc-hetven méterre közel tudják hívni a vadat, valamiért nem reagált. Háromnegyed óra múlva viszont ismét feltűnt a váltóján: azon a kitaposott úton, ahol a vad jár az erdőben. A korábban gyalogosan közelítő vadászok ekkorra már a magaslesen vártak rá. 120 méterről kínálkozott lehetősége az osztrák vadásznak a lövésre, élt vele, terítékre hozta az őzbakot. Az üzekedés időszakában nyugtalanabb a vad, jobban védi a területét és keresi a sutát, mondta Katona Zoltán, a vadásztársaság elnöke, aki azt is elárulta: évek óta tudták az őzbakról, hogy kimagasló trófeával bír, illetve hogy az a néhány négyzetkilométeres rész a territóriuma, ahol a vadászat idején is felbukkant. Az elejtett bak idén lett ötéves, eddig nem érte el a kilövési kort, ígéretes, fiatal állatot pedig tilos lőni. A vadásztársaságnál látható nyomai vannak az elejtett őzbak örökítésének, ezért bíznak benne, hogy a későbbiekben is be tudnak számolni hasonló eredményről.

Az aranyérmes minősítésű, a szezonban eddig rekordnak számító trófea Fotó: Csonka Adrián

A trófeák minősítéséről bírálóbizottság dönt. Az agancsnak a kifőzés után 24 óráig száradnia kell, azután állapítják meg a súlyát. Az elejtett bak 154 CIC bírálati pontszámmal és 551 gramm súllyal aranyérmes minősítést érdemelt ki, ez az idei vadászati szezonban megyei rekordnak számít.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!