Bulvár

2017.08.30. 14:32

6+2 dolog, amit a bölcsi vagy ovi megkezdése előtt érdemes beszerezni

A gyermek és szülő életében egyaránt nagy fordulópont a bölcsődébe, óvodába kerülés. Összeszedtük, mit érdemes megvásárolni a beíratás előtt.

Gulyás Regina Olimpia

A legalapvetőbb dolgok sem mindig jutnak eszébe az embernek, ha csemetéje először lép be azon a bizonyos csoportajtón. Általában a szülő nehezebben viseli lelkileg az "elszakadást", így akár meg is feledkezhet az alapvető dolgok valamelyikéről:

1. Kényelmes ruhák

A kezdő anyukák gyakran követik el a hibát, miszerint gyermeküket minél csinosabb, szebb ruhába viszik a gyermekfelügyeletre szakosodott intézményekbe. Ezek a ruhák azonban igen hamar megkopnak, ráadásul a praktikusság szempontjának sem felelnek meg. Gondoljunk csak bele, picinyünk legaktívabb, játékkal és mozgással teli óráit tölti  ezekben a kelmékben. Javallott ezért szabadidő-együtteseket beszerezni, melyekből szintén kaphatunk divatos darabokat.

2. Kinti ruha és cipő

Az udvarra, sétához viselt ruházat legfontosabb tulajdonsága ősszel a vízhatlanság és a rétegezhetőség. Ajánlatos gumicsizmát venni az apróságoknak, hogy ne vizesedjen át a lábbeli és a zokni a harmatos fűben, gyors záporok után. A vízhatlanság a téli cipőnél is fontos szempont kell legyen amellett, hogy melegen tartsa gyermekünk lábát. A óvónők, bölcsis nénik általában megemlítik- ahogy a ruháknál is-, hogy olyat érdemes vinni, amit nem sajnál az ember.

Fotó: Illusztráció Forrás: Thinkstockphoto

3. Tisztasági csomag

Intézményenként eltér, hogy mit kérnek a szülőktől. Nem árt, ha bele kerülnek a következők: wc papír, sebtapasz, fertőtlenítő, zsebkendő (ezt általában mindenhol kérik), pelenka, popsikenőcs és popsitörlő. Pelenkásoknak elkél a kisebb méretű szemeteszsák is. Fogkefe és fogkrém is szükséges a mindennapi szájápoláshoz.

4. Benti cipő

Mivel gyermekeink legtöbb idejüket bent töltik a hidegebb hónapokban, ezért ennél a cipőnél fontos szempont a kényelem és az optimális ortopédiás kialakítás- tartsa megfelelően a lábat

5. Cumi és alvóka

Ahogy korábban említettük, a gyermek számára is törés, trauma az új közösségbe való beilleszkedés, anyától vagy apától való elszakadás. Éppen ezért figyeljünk arra, hogy ne erre az időszakra időzítsünk olyan - gyermek számára negatív- történéseket, mint a cumiról vagy pelusról való leszoktatás megkezdése. A későbbiekben a pedagógusok ebben úgyis a segítségünkre lesznek.

Az "otthon hangulat" érzésének megteremtésében segíthet az, ha a gyermekkel kedves játékát vagy alvókáját, kispárnáját az intézménybe visszük. Ilyenkor arra érdemes figyelni, hogy ez a tárgy nagy és könnyen azonosítható legyen.

Fotó: Archívum/ Unger Tamás

6. A betegség ellen

Mivel a gyermekek ilyenkor kerülnek először igazán nagy közösségbe, ahol a betegség is gyakori vendég, érdemes felkészülni erre is. Aranyszabály, hogy picit is beteg fiúcskát, lányt nem viszünk az intézményekbe, ezért az esetleges táppénz-időszakokra érdemes előre felhívni a munkáltató figyelmét!

Szintén praktikus, ha van otthon orrspray, lázcsillapító folyadék, hasmenés elleni ORS-ital. Sajnos a tapasztalat az, hogy az első pár hónapban ezekre nagy szükség lesz. Ne ijedjünk meg, ez teljesen normális! Megelőzés gyanánt jól jön a multivitamin készítmények kúra szerű szedése.

+ szeretet, türelem, pozitív hozzáállás

Apróságunknak ilyenkor a szokásosnál is nagyobb szüksége van a fentebb felsoroltak meglétére. Legyünk türelmesek, hiszen a nap igen csekély részében vannak velünk! Szeressük őket, mutassuk ki egy picit jobban! Biztassuk az intézménnyel kapcsolatban, "Ugye, milyen jó a bölcsibe menni? Én is szerettem oda járni!"

++ matrica vagy felvarró

Hogy könnyebben megtaláljuk az összekeveredett ruhákat, kevesebbet kelljen varrni, érdemes rávasalható "felvarrót", matricát vásárolni. Online könnyen és jó áron lehet a gyermek jelével, esetleg nevével ellátott "segítséget" vásárolni.

 

Amit nem érdemes vinni: külön étel, megkímélni kívánt ruha, cumisüveg, itatópohár, apró játékok

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!