Bulvár

2016.09.22. 08:45

4 tipp, ha támad a vadon - Mit tegyünk, ha egy kutya, kígyó, vagy épp medve áll az utunkba?

Fut utánunk a kutya? Netán egy medve közelít? Vagy épp egy kígyó tekeredett a bokánkra? Mutatjuk, mit kell tenni, ha nem éppen kedvesen közelít egy állat.

Vadas Krisztina

KUTYA

Kis hazánkban a legnagyobb valószínűséggel olyan helyzetben találhatjuk magunkat, hogy egy kicsit morcos eb ered a nyomunkba. Hogy ne essen komolyabb bajunk, kövessük az alábbi utasításokat. Ne veszítsük el a nyugalmunkat! Ez ugyanis csak olaj lenne a tűzre. Semmiképp se eredjünk futásnak, ettől ugyanis erősebbnek és határozottabbnak érzi magát a kutya. Az sem biztos, hogy minket akar. Lehet, hogy először eszünkbe sem jut, de megtörténhet, hogy táskánkban van valami olyan, ami felkeltette az érdeklődését. Ilyenkor a táskát fogjuk magunk elé: ha vinni akarja, vigye, ha nem ez a szándéka, akkor pedig megvédhet a nagyobb sérülésektől.

VADDISZNÓ

Ősszel sokan szeretnek a természetben kirándulni. Ám a vadászok szerint a magyar erdők legrémesebb fenevad a vaddisznó. Ősszel ők is gyűjtögetik a télirevalót, ezért többfelé is találkozni velük. De mit tegyünk, ha éppen egy kevésbé barátságos példány kerül az utunkba? A vadbiológusok szerint egyetlen lehetőség van: a futás. A vaddisznó nem ijed meg, és fára mászni sem érdemes, mert kivárják, amíg az ember leesik. Fontos azonban felmérni azt is, hogy valóban támad, vagy csak épp abba az irányba menekül. Utóbbi esetben megoldás lehet, ha beállunk egy fa mögé, hogy ne taposson el minket.

MEDVE

A medvetámadásnak, bár csekély az esélye, mégis megtörténhet akár Magyarországon is, ugyanis Nógrád északi részén, illetve a Heves megyével szomszédos területeken megtelepedett az európai barnamedve. Egy-egy példány pedig egészen átmerészkedik a szlovák határon. Fontos tudni, hogy a medve természetes körülmények között kerüli az emberrel való találkozást. Az embert nem tekinti zsákmánynak, nem az ölés a célja. Ha medvét látunk, álljunk meg, és húzódjunk vissza, lehetőleg anélkül, hogy kapkodnánk vagy szaladnánk. Ha közeledik, akkor igyekezzünk minél félelmetesebbnek látszani, csapjunk zajt, és védekezzünk.

KÍGYÓ

Hazánk egyes területein (főleg a Zemplénben, Somogyban, Győr-Moson-Sopron megyében) megtalálható a parlagi és a keresztes vipera. Marás nagyon ritkán fordul elő, mivel ezek az állatok óvatosak, kerülik az embert. Ha a baleset mégis bekövetkezik, a sebet ki kell nyomkodni, kivéreztetni, és mielőbb orvoshoz fordulni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!