Bulvár

2015.10.05. 15:32

A Bennfentes bejutott a kulisszák mögé

A Bük fennállásának 750. évfordulójára készített táncszínházi előadás Szalai Veron és Barna Jóska szerelmének históriáját mesélte el. A büki gyűjtésen alapuló történetet álmodták színpadra rengeteg fellépővel.

Kovács Ágnes

Képünkön Tóth Tamás könyvtárigazgató és Horváth Boróka Gyöngy igyekszik a színpadra.

Az intézmény átadásának gálaestjén részt vett Zsámboki Árpád is, aki hosszú évtizedeken át töltötte be az MMIK igazgatói posztját. Tetszett neki a megújult épület.

A gálaest kezdetén, az előcsarnokban sokan megálltak beszélgetni. Voltak, akik megcsodálták a megújult intézmény helyiségeit is. Dr. Hende Csaba, Szombathely országgyűlési képviselője sok emléket őriz a házról, ezek közül egy kedves iskolai történetet a közönséggel is megosztott. A képviselőt párja, dr. Szajlai Mónika kísérte el. Dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere feleségével, dr. Mikó Katalinnal érkezett. Mindnyájan örömmel lépték át a megújult kultúrpalota kapuját.

Az Agora Művelődési és Sportház ünnepélyes megnyitóján minden betérő vendég nosztalgiázott. Voltak, akik a szalagavatójuk szép pillanatairól beszéltek, mások a táncversenyeket említették csillogó szemmel. A térségben tényleg mindenki emlékezetében őrzi a ház falai között történt eseményeket. Lapunk szerkesztőségi menedzsere, digitális főszerkesztője, Mehlhoffer Tamás mivel nem a régióból származik , inkább a megújult intézményhez kötődik majd. Felesége, Csulák Dóra is szívesen jött a gálaestre, hiszen a rengeteg kulturális program és koncert kedvére való volt.

Dancs János, a Kanizsai Dorottya Gimnázium egykori igazgatója és felesége, Dancs Jánosné úgy érezte, hazatért.Márta asszony ugyanis harminc éven át dolgozott az intézményben. Elmondta nekünk, örül, hogy a sportház megőrizte a hagyományait és a jövőben is gazdag, szerteágazó tevékenységnek ad otthont. Dancs János elsősorban a Savaria Kupára emlékszik szívesen, hiszen a sport mindig is része volt a kultúrház életének, felesége viszont a táncversenyeket emelte ki.

Illés Károly, Szombathely alpolgármestere is megtisztelte jelenlétével az eseményt. A gálaesten jelen voltak a város vezetői és a kulturális szféra dolgozói is. Ez a beruházás sokat jelent minden Vas megyeinek, hiszen ilyen nagy befogadóképességű színházterem nem található a közelben. Az alpolgármester feleségével, Illés-Szegedi Erikával érkezett.

A büki táncszínházi bemutató kezdetén a színpad mögött szólítottuk meg a darab szereplőit. Azt mondták, mindenki azzal zrikálja őket, úgy néznek ki, mintha A Pál utcai fiúkból léptek volna elő. A nadrágtartós Barna Jóskák összeálltak egy képre. Balról Pálmai Kristóf a kiskamasz, jobbról Nagy Gergely a gyermek hős szerepében.

A Találkoztak el is vesztek című táncszínházi előadás megálmodója, ötletgazdája és rendezője, H. Nagy Katalin még a kezdés előtti néhány percet is arra használta fel, hogy pontos utasításokkal segítse a párkák koreográfiáját. A két gyönyörű szereplő már felkent arcfestéssel, tündöklő palástban várta hogy színpadra léphessen. Földesi Rózsa és Csollány Panka leste Nene, azaz szerepe szerint a mesélő nagymama minden szavát. Katalin ugyanis nem csak a háttérből figyelt, szerepelt is a darabban. Valódi családi együttműködésben született ez az előadás is.

 


Címkék#Bennfentes

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!