Bulvár

2009.05.12. 10:28

A mai gyerek már az interneten neveli az állatokat

Szombathely - Vajon jót tesz-e a csemetének, ha interneten nevelget ebet, tevét, lovat? A pszichológus elmondja véleményét.

Barták Péter

- Elfelejtettem megetetni a tevémet, odaengednél egy kicsit a géphez? - kérdi Kovács Rebi, a tizenegy éves tevetulajdonos. 

Szülei szerencséjére a gyermek megelégszik a virtuális állattartással, így nem kell irdatlan összegeket istállók fenntartására fordítani. Jóllehet nem anyagi vonzata szól az internetes állattartás ellen vagy mellett, a szülőknek nem árt odafigyelniük arra, milyen weboldalra jár etetni a gyermek. Egyes internetes oldalakon ugyanis nemcsak etetés, hanem beetetés is várja a gyanútlan csemetéket, akik néhány hét ingyen állatgondozás után már csak SMS-küldés fejében tarthatják a kapcsolatot kedvencükkel. Mit tehet a szülő?

Márkus Ibolya pszichológus szerint a legfontosabb a kontroll. 

- Előny a gyermek számára, ha az internet természetes közeggé válik számára, elengedhetetlen az informá-ciószerzésben is, a virtuális állattartás sem elítélendő szerinte. Fejleszti a felelősségtudatot, támogatja az altruista késztetést, a gondoskodó, másokra figyelni képes személyiséggé válást. Problémát az okoz, ha a gyermeket magára hagyjuk, s emiatt esetleg túl korán találkozik nem neki való témákkal. A legfontosabb, emelte ki a pszichológus, hogy ellenőrizzük a gyerme-ket: meghatározott időt és a szülő által ellenőrzött tartalmakat tekintsen meg lehetőleg. Korunkban jelen van egyfajta izolálódási tendencia, erre a folyamatra a számítógépek elterjedése sajnos csak rásegít. Ha azt szeretnénk, hogy gyermekünk egészséges lelkületű, másokkal nemcsak virtuálisan kapcsolatot teremteni tudó felnőtt legyen, ügyeljünk arra, hogy a számítógép mellett töltött idő ne múlja felül a szabadban, hús- vér emberek és háziállatok között eltöltött időt - tanácsolja a szakember.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!