Bulvár

2016.03.08. 11:40

A nagy (idő)utazó: Szabados Misi Torontóból kerül Torontóba a Murdoch nyomozó rejtélyeiben

Szombathely, Kanada - Szabados Mihályt egészen fiatalon kedvelte meg az ország Imi, a bohém vállfaárus unokaöccse szerepében a Sose halunk meg című Koltai Róbert-filmben.

Ölbei Lívia

Misi aztán eljött Szombathelyre színházat alapítani, de hamarosan elragadta őt megint a „nagy utazás": öt éve Kanadában él a családjával, most éppen a Murdoch nyomozó rejtélyei című tévésorozatban kapott szerepet.

A Weöres Sándor Színház 9700 című, 2009-es nyitóelőadásában Szabados Mihály játszotta Vépmegyerit, a színházalapító időutazáson pajzsra emelt ősmagyar barantást. De régen volt, istenem – illetve mintha tegnap lett volna. Szabados Mihály már akkor rendszeresen járt Szombathelyre, amikor még csak álom és merész gondolat volt az állandó társulattal bíró kőszínház: még a civil Kamara Savariában született meg 2007-ben, Dömötör Tamás rendezésében a Czukor-show című előadás (amelyet aztán a frissen megalapított WSSz vitt tovább), amelyben Misi is nagyot alakított: a nyíregyházi Vidor Fesztiválon például Brighella-díjat ért ez a „legtragikusabb komikus alakítás". Ahogy a szerelmes főbérlő szerepében (hiába) nyújtogatta azt a piros rózsát – azt nem lehet elfelejteni. (Ráadásul nőnap van ma, vagy mi!)

Misi korábban már megjárta az Egyesült Államokat – színészmesterséget tanult –, úgyhogy egy idő után szűk lett számára Szombathely: de ezúttal feleségével és kislányával kerekedett föl az újabb nagy utazásra, és Kanadáig meg sem álltak. Misi most onnan jelentkezett, több jó hírrel. Bár megjegyezte azt is: hiányzik neki Szombathely. (Ki tudja, mit hoz még az élet.)

De most adjuk közre azt a jó hírt, hogy Szabados Mihály szerepet kapott a Murdoch nyomozó rejtélyei című kanadai tévésorozat 9. évadában! A képek alapján jól áll neki ez a világ.

Aki nem tudná: az 1890-es évek Torontójában nyomozó krimihős, William Murdoch (Yannick Bisson) olyan gyilkosságokat fejt meg újításaival, amelyekhez még ötlete sincs a főnökének. Igazságügyi, orvostani módszereinek használata és hihetetlenül pontos következtetései mindig nyomra vezetik a zsarut. Lelkes segítői, Dr. Julia Ogden patológusnő (Helene Joy) és George Crabtree közrendőr (Jonny Harris) mindenben támogatják őt, bár Murdoch sok kétkedőre és haragosra tesz szert a nyomozási eljárásai során.

A Murdoch-sorozatot különben is szeretni kell, és nem csak a megoldandó rejtélyek miatt. Különös, izgalmas az a kor: minden pezseg, mozog. A nők például az emancipációért küzdenek. (Ogden doktornő!) Szóval izgatottan várjuk, mikor bukkan föl a múlt századforduló Torontójában Szabados Mihály – aki egyébként jelen pillanatban is Torontóban lakik! Lám, a 9700 után még egy időutazás!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!