Bulvár

2011.10.07. 16:21

Afganisztáni bevetésre vágyik Harry herceg

Az amerikai haditengerészeti légierő kiképzői oktatják péntektől az afganisztáni bevetésre vágyó Harry herceget a világ egyik legnagyobb tűzerejű katonai támadó helikoptere, az Apache kezelésére.

MTI

Az idén 27 éves herceg - Károly brit trónörökös és a néhai Diana hercegnő másodszülött fia, aki édesapja és bátyja, Vilmos herceg mögött a harmadik a brit trónutódlási sorban - a legtekintélyesebb brit tisztképző akadémián, Sandhurstben végzett, és jelenleg századosi rangban helikopterpilóta-kiképzésen vesz részt. A Clarence House - Károly herceg és fiai közös londoni hivatala - pénteken bejelentette, hogy Harry a kiképzési program keretében megérkezett egy kaliforniai támaszpontra, ahol átesik az Apache helikopterek irányításához szükséges végső oktatási kurzuson.
   
A londoni tájékoztatás szerint a több hónapig tartó "intenzív" amerikai kiképzési szakasz része lesz egy légi éleslövészeti gyakorlat is.
   
Harry ezután kiképzett Apache-pilótaként tényleges szolgálatot kezd a brit hadsereg 16. légi támadó dandárjának kötelékében.
   
A katonaherceg - II. Erzsébet királynő unokája, egyben beosztottja, mivel nagymamája a brit fegyveres erők főparancsnoka - régóta nem titkolja, hogy kiképzése után mindenképpen szeretne visszatérni az afganisztáni frontra.
   
Harry több mint három éve már megjárta az afganisztáni tűzvonalat. A fronton töltött tíz hét során részt vett gyalogsági hadműveletekben és járőrözéseken, emellett előretolt hadszíntéri légiirányítóként légicsapásokat vezényelt tálib állások ellen. Elöljáróinak akkori értékelése szerint feladatát rendkívül magas szinten teljesítette.
   
A veszélyes küldetéssel a korábban elsősorban botrányos kocsmai tivornyáiról elhíresült Harry az alattvalók körében is általános megbecsülést vívott ki magának.
   
Első afganisztáni frontszolgálatáról azonban idő előtt hazahívták, mivel jelenlétének híre kiszivárgott, és a brit hadvezetés attól tartott, hogy a tálib lázadók hajtóvadászatot indítanak ellene, megpróbálva elrabolni vagy megölni.
   
A brit sajtó helyszíni tudósítói akkoriban tudtak Harry afganisztáni jelenlétéről, de a brit kormány kérésére vállalták, hogy erről nem adnak hírt mindaddig, amíg a herceg frontszolgálata le nem jár. Az értesülést viszont külföldi hírportálok megszellőztették, és ezután Harryt azonnal hazarendelték.
   
Ebbe a herceg annak idején igen nehezen törődött bele, és azóta is rendszeresen hangoztatja, hogy mindenképpen vissza akar térni az afganisztáni frontra, ennek engedélyezéséről azonban egyelőre nincs hivatalos döntés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!