Bulvár

2014.05.04. 15:47

Az ember, mint földönkívüli?

Nagy port kavart az elmúlt héten Charles Bolden, a NASA főigazgatójának azon nyilatkozata, miszerint az emberiség fennmaradásához elengedhetetlen feltétel, hogy multiplanetáris fajjá váljunk; azaz idegen bolygókat kell meghóditanunk, ahol meg is kell tanulnunk életben maradni.

Kelemen Attila

Lehet, hogy 30-40 évvel ezelőtt egy ilyen hír hallatán azt mondtuk volna, hogy ez csak az Enterprise-sorozat forgatókönyvíróinak fantáziadús agyszüleménye lehet, de ma már tudományosan is megalapozott kijelentés. A NASA szakemberei olyan technológiákon dolgoznak, amelyek a Marsra, vagy még ennél is távolabbi bolygókra juttathatják majd az embert.

Mint ismert, az amerikai űhajózási hivatal nagy erőkkel dolgozik a Marsra tervezett küldetésen. A NASA jelenlegi tervei szerint 2018-ban már küldenének embert a vörös bolygó megkerülésére, az első telepeseket pedig a 2030-as években juttatnák el a Marsra.

De miért éppen ezt a bolygót szemeltük ki magunknak? A szakemberek szerint a Mars egyrészt a Földhöz legközelebbi olyan bolygó, amely hasonló a miénkhez, másrészt pedig elképzelhető, hogy egykor élet is lehetett rajta, azaz alkalmas lenne az ember megtelepedésére.

Már látom is magam előtt azt a 2059-es ingatlanközvetítő szlogent: Nálunk határ a csillagos ég!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!