Bulvár

2009.10.29. 18:39

Bud Spencer, azaz Piedone 80 éves

Mackós termet, szakáll, lapáttenyér és hatalmas szív - így szerette meg a világ Piedonét, azaz Bud Spencert, aki október 31-én ünnepli nyolcvanadik születésnapját.

MTI

Carlo Pedersoli néven Nápolyban született, állítólag világra jöttekor hat kilót nyomott. A jómódú család akkor ment tönkre, amikor kikötői vasgyáruk előtt felrobbant egy hajó. Carlo nyolcévesen kezdett úszni, de sportolói álmai ekkor még nem voltak. Egy évig a római egyetem kémia szakán tanult, majd családjával Dél-Amerikába költözött. Carlo két év múlva hazatért, s a kémiát feledve a jogi karra iratkozott be, de leginkább sportkarrierjét építette. 1948-ban mellúszásban, 1950-ben a 100 méteres gyorsúszásban lett olasz bajnok egy percen belüli idővel. Ugyanebben az évben az olasz vízilabda válogatottal Európa-bajnokságot nyert, az 1952-es helsinki olimpiáról ezüstéremmel tért haza. 1956-ban, a Melbourne-ben rendezett ötkarikás játékokon még ott volt, aztán több világversenyen nem indult.

Elindult viszont filmes karrierje, eleinte statisztaszerepekkel, római katona volt például az Olaszországban forgatott Oscar-díjas Quo vadis című amerikai filmben. 1967-ben, amikor súlygyarapodása miatt búcsút kellett vennie a vízipólótól, igent mondott egy filmvígjáték főszerepére (Isten megbocsát, én nem). Ebben a makaróni-westernben már mint Bud Spencer szerepelt, oldalán a későbbi állandó partnerrel és jó baráttal Terence Hill-lel. (A legenda szerint vezetéknevét Spencer Tracy iránti tiszteletből vette fel, a Budweiser pedig kedvenc sörmárkája.) A habkönnyű vígjátékban a kacagtató poénok számát csak a hatalmas pofonoké múlta felül. A híres bunyós páros vígjátékok sokaságában szórakoztatta ezután a nagyérdeműt: Az ördög jobb és bal keze (1971), Különben dühbe jövünk (1973), És megint dühbe jövünk (1978), Kincs, ami nincs (1981), Szuperhekusok (1985).

Bud Spencer szólókarrierje is sikeres volt. Steno rendezésében készültek a Piedone-filmek a behemót, jólelkű, de kemény öklű nápolyi zsaruról. Komolyabb témájú filmekben is megállta a helyét: Sötét Torino (1972), A zsoldoskatona (1976). A kilencvenes évek közepétől - elhízása miatt - már nem forgat csihipuhi filmeket, inkább tévésorozatok magánnyomozójaként osztja az igazságot (Extralarge, Professzor Clementi).

Népszerűsége az évtizedek során mit sem csökkent, hiszen a televíziós csatornák rendre műsorra tűzik egy-egy filmjét. Az örökifjú Piedone ugyan már nem forgat, a civil életben azonban jól menő vállalkozásai vannak. Olaszországban két légitaxi vállalata működik, ő maga is rendelkezik pilótavizsgával. Bud Food néven gyorsétterem hálózatot működtet, amelyben kizárólag olasz ételeket kínál. Külön érdekesség, hogy a hálózat éttermei kéthetente teljesen új belsőt kapnak. A tanulásra még hetvenévesen is volt energiája: lányával együtt szociológiát hallgatott az egyetemen, a tanári kar általános megdöbbenésére.

Bud Spencer 1960 óta él példás házasságban, amelyből két leánya és egy fia született. Hívő katolikus, családszerető ember.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!