Bulvár

2012.04.27. 18:43

Cameron kínai partnereknél puhatolózik az Avatar folytatásáról

Kínai partnereknél puhatolózik az Avatar folytatásáról, és az óceán mélye után az űrbe vágyik James Cameron filmrendező, aki terveit a Pekingi Nemzetközi Filmfesztiválon osztotta meg a The Hollywood Reporter tudósítójával.

MTI

Cameron korábban a Titanic és az Avatar című filmjeivel is páratlan sikert aratott Kínában, a Titanic háromdimenziós változata pedig már első hétvégi bevételével rekordot döntött a kínai jegypénztáraknál. A rendező mégsem ezért fogadta el a második évébe lépett pekingi fesztivál meghívását. Mint mondta: sejtette, hogy a térhatású Titanic jól szerepel majd Kínában, mert a kínaiak a Titanicnak és a háromdimenziós technikának egyaránt nagy rajongói.

A térhatású filmes technológiával foglalkozó Cameron Peace Group társelnökeként folytat tárgyalásokat háromdimenziós tévés és filmes produkciókról, emellett pedig az Avatar második és harmadik részével kapcsolatos kínai koprodukció lehetőségeit is felméri - jelölte meg pekingi útjának legfontosabb céljait.

A kanadai filmes jelentős piacként tekint Kínára, és úgy vélte, mire az Avatar két folyatása a mozikba kerül, már akkora piacot képvisel majd, mint az Egyesült Államok. "Öt éve erre még senki sem gondolt volna" - mondta. Magyarázatként hozzáfűzte, hogy Kínában olyan városokban nyílnak egymás után filmszínházak, háromdimenziós vetítőkkel, ahol korábban soha nem volt mozi. Ilyen GDP növekedés és a középosztály erősödése mellett a jelenlegi kilencezer filmszínházból éveken belül húszezer lehet - jegyezte meg.

A gyors ütemű kínai fejlődésből a hollywoodi filmesek is profitálnak. A korábbi szigorú filmes importkvóta kicsit lazult és a filmek vetítése után a külföldi stúdióknak járó részesedés is elfogadhatóbbá vált - emlékeztetett a közelmúlt változásaira.

Mivel korábbi filmjeit elfogadta a kínai közönség, úgy érzi nem kell változtatnia további munkái szellemén. "A kínaiak érzelmekkel teli filmeket forgatnak, és az érzelmes filmek érdeklik őket" - mondta hozzátéve, hogy ez tőle sem áll távol.

A kínai mozi látványos, amit érdemes ellesni, de Hollywood filmgyártása is izgalmas a kínaiaknak, mivel sok olyan témával foglalkozik, amiről a kínai filmesek nem forgathatnak. Mint megemlítette, úgy tájékoztatták, hogy a kínai filmesek nem csinálhatnak sci-fit. A hollywoodi stúdiókkal azonban társulhatnak és importálhatják az Avatart - jegyezte meg.

A Marianna-árokba vezető mélytengeri felfedezőútjával kapcsolatban fontosnak tartotta tisztázni, hogy nem egy merülésre került sor, hanem egy egész sorozatra. Először ezer, aztán négyezer, majd hétezer, végül nyolcezer méteres mélységbe merült le. Az úttörő expedícióból tanulságként azt szűrte le, hogy lelkes fiatal szakemberek magánpénzből finanszírozott csoportja olyasmire volt képes, amire a kormányok nem. A kormányok a felfedezések tekintetében - legyen az az űr vagy az óceánok mélye - elvesztették vezető szerepüket. Ráadásul a technológia fejlődése lehetővé teszi, hogy a korábbi költségek töredékéből lehessen vállalkozni ilyen kutatásokra - mondta.

A tenger mélyén kívül azonban új irányok is foglalkoztatják. 2000-ben Moszkvában részt vett egy űrhajós-kiképzésen, hogy feljuthasson a MIR-űrállomásra. Ez akkor - többek között a Columbia katasztrófája miatt - nem sikerült, de a THR.com kérdésére válaszolva megerősítette, hogy nem tett le az űrutazásról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!