Bulvár

2009.05.13. 22:09

Cannes-i Filmfesztivál: megnyitó az Up című animációs filmmel

Párizs - Peter Docter Up (Fel!) című egész estés animációs filmjének díszbemutatójával szerda este kezdetét vette a 62. Cannes-i Filmfesztivál. A mustrát a film főszeplőjének hangját kölcsönző Charles Aznavour énekes és Hafsia Herzi színésznő közösen nyitották meg.

MTI

Előtte a zsűrielnök Isabelle Huppert francia színésznő a zsűri tagjainak társaságában köszöntötte a filmes szakma képviselőit a cannes-i Fesztiválpalota dísztermében.    A május 24-ig tartó filmes seregszemlén a hivatalos versenyprogramban húsz alkotás verseng az Arany Pálmáért. A 120 ország által benevezett csaknem 1700 játékfilmből 52 kapott meghívást a fesztivál különböző szekcióiba, ebből 46-nak Cannes-ban lesz a világpremierje. A Rendezők Kéthete elnevezésű válogatásban mutatják be Kenyeres Bálint A repülés története című, magyar-francia koprodukcióban készített kosztümös kisjátékfilmjét.


Elizabeth BANKS amerikai színésznő (j) oldalán Ajsvarja RAJ indiai Bollywood-sztárral látható a piros szőnyegen a 62. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon 2009. május 13-án, amikor megérkeznek a Pixar amerikai komputeranimációs stúdió nyitófilmként vetítendő Up című animációs filmjének a bemutatójára. Fotó: MTI

 "A rendezők álmaikkal emlékeinket idézik meg. Beleértve a legrosszabbakat is ... arról mesélve, hogy kik ők valójában, a filmrendezők azt is elmondják, hogy mi kik vagyunk és talán azt is, hogy kik leszünk. Megmondják nekünk és meg is győznek makacsságukkal, szabadságukkal, képzeletvilágukkal, intelligenciájukkal és őrületükkel" - hangsúlyozta köszöntőjében a zsűri elnöke, akit álló tapssal fogadott a megnyitó közel háromezer fős közönsége. 

A hivatalos megnyitó előtt Brian Ferry angol énekes Charles Aznavour She című számát énekelte el. A rövid megnyitó ünnepséget a zsűri hagyományos bevonulása előzte meg a Fesztiválpalota vörös szőnyegén.
 
"Elsősorban nem megítélni, hanem szeretnünk kell a filmeket" - mondta a kamerák és fotósok kereszttűzében Isabelle Huppert. A francia színésznő korábban 17 film szereplőjeként kapott meghívást a világ egyik legrangosabb filmfesztiváljára, ahol kétszer nyerte el a legjobb női alakítás díját. Ezúttal a kilenctagú zsűri elnökeként pezsgőszínű Armani ruhában érkezett, oldalán az amerikai Robin Wright Penn, az indiai Sharmilla Tagore, az olasz Asia Argento és a tajvani Si Csi színésznőkkel, valamint Nuri Bilge Ceylan török, James Gray amerikai és Ri Csang Dong koreai filmrendezőkkel és Hanif Kureishi brit íróval.

A versenyen kívül bemutatott nyitófilm hangulatának megfelelően az első nap színes lufik lepték el a Fesztiválpalota környékét és Cannes híres sétányát, a Croisette-et. A Pixar amerikai komputeranimációs és a Disney stúdiókban készült alkotással a fesztivál történetében először láthattak animációs filmet a megnyitó ünnepség díszvendégei, akik a kötelező szmoking, illetve estélyi ruha mellett ezúttal a háromdimenziós film megtekintésére alkalmas szemüveget is viseltek. 
 
Az Up egy kisgyerek és egy öregember kalandjait meséli el egy a tetőre kötözött színes lufiknak köszönhetően repülő házban. "Az volt a cél, hogy a nézők teljesen részesei legyenek a történetnek" - hangsúlyozta a France 2 francia televízióban John Lasseter, a film producere. A világ egyik legnagyobb presztízsű filmfesztiválján csütörtöktől a megszokott ritmus szerint naponta két játékfilmet mutatnak be a hivatalos versenyprogramban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!