Bulvár

2009.09.11. 13:30

Da Vinci-kód után Lost Symbol: hatan már olvasták Dan Brown új könyvét

New York - A legjobb recept egy régen várt könyv körüli hírverésre, ha titokban tartják a mű tartalmát - ezt a példát követi Dan Brown kiadója is: A Da Vinci-kód írójának új kötetét eddig hat ember olvasta az egész világon, de az olvasóknak sem kell már sokáig várniuk, a könyv ugyanis szeptember 15-én jelenik meg.

MTI

A kiadó az utolsó pillanatig őrizni akarja a The Lost Symbol (Az elveszett jelkép) körüli titkokat, ezért a szokásoktól eltérően a média sem kapott előzetes példányt, ami alapján képet alkothatott volna a könyvről. A fordítási jogokat megszerző külföldi kiadóknak is türelemmel kell lenniük a megjelenés napjáig. Hírek szerint a világon eddig mindössze hat ember olvasta a teljes kéziratot, de ők is csak azután, hogy titoktartási szerződést írtak alá. 
    
A regényről egyelőre csak annyit lehet tudni, hogy az Angyalok és démonok, valamint A Da Vinci-kód című kötetekhez hasonlóan ezúttal is Robert Langdon professzor a történet főhőse. A mű mindössze 12 órát ölel fel, Washingtonban játszódik és a szabadkőműveseket veszi górcső alá. 
   
"Ezen a könyvön dolgozni egy új és csodálatos utazást jelentett. Öt évet kutatni egy 12 órás történetért, nos ez érdekes kihívás volt. Robert Langdon élete láthatóan sokkal gyorsabban halad a sajátomnál" - mondta Dan Brown.
    
Az amerikai könyvipar - amely más ágazatoknál is sokkal jobban megszenvedi a gazdasági válságot - A Da Vinci-kód példátlan sikere után újabb csodában bízik az új regény kapcsán. A 2003-ban megjelent Langdon-történet világszerte a legtöbb példányszámban eladott felnőtteknek szóló regény volt, 81 millió darab fogyott belőle. Összehasonlításképpen: a Harry Potter sorozat hét kötetéből eddig becslések szerint 325 millió példány fogyott.
    
Az Egyesült Államokban, Kanadában és Nagy-Britanniában rekordon jelentő 6,5 millió darabot nyomnak az első kiadásból, de a regény e-book formájában is megjelenik. Amerikában sok könyvesbolt hétfőn éjfélig tart nyitva, hogy kedden nulla óra 1 perckor már árulhassák a kötetet. Az Amazon oldalán már 70 ezer előjegyzés érkezett az új könyvre. 
    
Dan Brown legújabb regényének reklámhadjárata a közösségi portálokat is elérte, a kiadó által felkért cég június óta csepegtet kódolt jeleket és utalásokat a Twitteren, a rajongók lázasan ügyködnek a jelek megfejtésén. Az egyik legnézettebb amerikai hírmagazin, az NBC Today című műsora is bekapcsolódott a rejtjelezésbe, ők a regényben szereplő helyszínekről közölnek titkos utalásokat. 
    
A könyvet fordításban olvasóknak azonban még egy darabig várniuk kell a megjelenésre, de sok országban már komoly előkészületeket tettek arra, hogy a regény minél hamarabb megjelenhessen. Németországban például hat fordító várja a mű részleteit, hogy az októberi frankfurti könyvvásáron már a polcokra kerülhessen az új Langdon-kaland.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!