Bulvár

2011.12.12. 17:29

Fogamzásgátlót adnának apácáknak

Egy, a Lancetben megjelent tudományos cikk szerint a római katolikus apácák hatalmas árat fizetnek önmegtartóztató életmódjukért, a gyermektelenség ugyanis nagyban növeli a mell-, petefészek- és méhdaganatok kialakulási esélyét.

Vas Népe

Ennek nagyrészt az az oka, hogy a gyermektelen nők több menstruációs cikluson esnek át életük során, ami megnöveli bizonyos, a szaporítószerveket érintő ráktípusok kialakulásának kockázatát – írja a Medipress.

Több kutatási eredményből is arra lehet következtetni, hogy a fogamzásgátló tabletta szedésével csökkenteni lehet a méh- és petefészekrák kialakulásának esélyét a mellrák gyakoribb előfordulásának kockázata nélkül.

A katolikus egyház a fogamzásgátlás minden fajtáját tiltja, kivéve az önmegtartóztatást.Ausztrál kutatók ugyanakkor rámutattak arra, hogy egy VI. Pál pápa által írt dokumentum, a Humanae Vitae alapján mégis engedélyezni lehetne az apácák számára a fogamzásgátló szedését.

Az 1968-ban íródott Humanae Vitae ugyan sehol sem említi az apácákat, de azt írja, hogy "az egyház által nem tekinthető hitellenesnek semmiféle kezelési módszer, amivel szervi problémákat orvosolnak, még akkor sem, ha annak fogamzásgátló hatása van".

A cikk szerint, ha az egyház engedélyezné az apácák számára a fogamzásgátlók szedését, azzal jelentősen csökkenthetővé válna körükben a rákos betegségek előfordulása.

A cikkből az is kiderül, hogy az apácák között sűrűbben előforduló melldaganatokról már 1713-ban feljegyzést készített egy olasz orvos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!