Bulvár

2011.03.03. 14:04

Fonogram díj 2011: az év hazai felfedezettje a Holdviola

Nem várta tűkön ülve a Fonogram díjátadó ünnepséget a miskolci Holdviola zenekar, mert mint mondják, már az is nagy elismerést jelent számukra, hogy három kategóriában is jelöltek lehettek Magyarország legjelentősebb zenei szakmai eseményén.

Matolcsi Renáta

Az év hazai felfedezettje, az év hazai világzenei albuma, valamint az év dala kategóriában szerepeltek, az első kettőről a szakmai zsűri, míg utóbbi odaítéléséről a közönség döntött. Az év felfedezettje díjat el is hozták a szerdai esti gáláról.

- A zsűriben hozzáértő emberek ülnek, így már az is nagy elismerés, hogy a rengeteg nevezett produkció közül egyáltalán bekerültünk az öt jelölt közé, hiszen például a világzenei kategóriában, olyan általunk nagyra becsült előadók mellett szerepel a nevünk, mint a Csík zenekar vagy Nikola Parov. Természetesen a közönség szeretete mellet ez is fontos visszajelzés számunkra– mondja Gál Lajos az együttes gitárosa. – A zenekar 2006-ban alakult, egy ideig kerestük az utunkat. A rakétákat 2009-ben gyújtottuk be igazán, ekkor jelent meg a Bánat utca című kislemezünk, melynek címadó dala néhány hét alatt a Mahasz hivatalos listájának első helyére kúszott fel. Ám, ha úgy nézzük, hogy Péter és én már 20 éve is zenéltünk együtt, akkor kicsit sokat kellett várni, az „év meglepetése” jelölésre – teszi hozzá mosolyogva.

Az elektro-folkot játszó együttes harmadik tagja Barta Zsófi, aki jazz énekesnőként kezdte pályafutását, s csak Farkas Péter – a Holdviola kitalálójának - felkérésére váltott stílust.
- Péter érzelmi indíttatásból, terápiás céllal fordult a népzene felé. Élete mélypontra jutott, melyből a népdalok segítették ki. Zsófit ugyan már kislány korától ismerte, de énekelni csak egy jazzklubban hallotta 2006 nyarán. Ekkor döntötte el, hogy az addigi, tagok nélküli zenei elképzelését más irányba tereli. Felvettek néhány dalt, ezeket aztán nekem is megmutatták, s kértek, hogy csatlakozzak. A demo meghallgatása felejthetetlen élmény volt - mondja Gál Lajos, aki elárulta, bár Zsófi nem készült népdalénekesnek, hangjával elementáris hatással bírt rá. – A népdal a hazatalálás élményét jelentette mindhármunk számára.

De vajon mi a véleményük arról, hogy a Bánat utca című számukat diszkóverzióban is játsszák a szórakozóhelyeken?
- Egy népdalénekes egyszer azt mondta nekünk, örüljünk annak, hogy a dalunkat a diszkókban is játsszák, hiszen így a tizenévesek is megszeretik a számainkat, jobban megkedvelik a magyar dallamvilágot is. Ez egyfelől nyilván jó, másfelől viszont nem feltétlenül találkozik azzal a szellemiséggel, amivel mi közelítünk a népdalok felé. Mi elsősorban élő előadások során találkozunk közönségünkkel és törekszünk a szellemi, érzelmi értékátadásra. E kettő két külön út, de alapvetően nincs gondunk azzal, ha egy dal önálló életet él.

A nívó biztosítása azonban alapfeltétel a Holdviola munkájában, a közönség szeretetét pedig nem csak Magyarországon, hanem a határon túl is érzik. Léptek már fel Erdélyben és a Felvidéken is.
Idén jelent meg új albumuk a Vándorfecske, mely - a dupla platinává érett Madárka című debütáló CD után - máris aranylemez lett. Az új korongon együtt dolgoztak többek között Herczku Ágnessel és a már említett, azóta szintén Fonogram-díjat nyert Nikola Parovval, egyebek mellett a Ha te tudnád című daluk „holdviolásított” változatában.

A Bánat utca című dal két verzóban:

1. A 2010-es Fonogram gálán élőben:

2. Compact Disco Extended Mix:



A Fonogram gáláról ide kattintva bővebben olvashat

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!