Bulvár

2011.12.15. 18:49

Golden Globe: Jodie Foster és George Clooney is jelölt (filmbemutatókkal)

A The Artist című, Hollywood némafilmes múltját felidéző fekete-fehér francia film vezeti a Golden Globe-jelöléseket, amelyeket csütörtökön hirdettek ki a Los Angeles-i Beverly Hillton szállodában.

Vas Népe

A Hollywoodban akkreditált külföldi tudósítók szövetsége (HFPA) televíziós és filmes kategóriákban jelentette be a díjaira jelöltek listáját. A filmek közül a The Artist kapta a legtöbb, hat jelölést, a George Clooney főszereplésével forgatott Utódok és A segítség című polgárjogi dráma öt-öt jelölést gyűjtött.
   
A legjobb filmdráma Arany Glóbusz-díjáért az Utódokon és A segítségen kívül versenyben van Martin Scorsese A leleményes Hugo című háromdimenziós filmje, a Pénzcsináló című sportfilm Brad Pitt-tel, Steven Spielberg War Horse című produkciója és a Clooney által rendezett A hatalom árnyékában című politikai dráma is.


A legjobb filmdráma kategória jelöltjei:


Utódok



A segítség



A leleményes Hugo



A hatalom árnyékában



Pénzcsináló



Hadak útján


A Michel Hazanavicius rendezte The Artist többek között a legjobb vígjáték vagy musical kategóriában esélyes, de két francia főszereplője, Jean Dujardin és Berenice Bejo is versenyben van, előbbi a legjobb vígjáték vagy musical színész, utóbbi a legjobb vígjáték vagy musical mellékszereplő díjáért. Dujardint a májusi cannes-i filmfesztiválon már díjazták játékáért: egy némafilmsztárt alakít, akinek bealkonyul, amikor a húszas években megkezdődik a hangosfilmgyártás.
   
Dujardin jelöléséről értesülve arról beszélt, mekkora megtiszteltetés, hogy olyan rangos színészek társaságában verseng a díjért, mint Brendan Gleeson (A guardista), Joseph Gordon Lewitt (50/50), Ryan Gosling (Őrült, dilis, szerelem.) és Owen Wilson (Éjfélkor Párizsban). Mint hozzáfűzte: attól pedig egyenesen elállt a szava, hogy a The Artist is jelölést kapott.
   
A fekete-fehér némafilmnek olyan versenytársai vannak kategóriájában, mint a rákkal küzdő fiatal férfiról szóló 50/50, a világszerte sikert aratott Koszorúslányok, Woody Allen Éjfélkor Párizsban című alkotása és a My Week With Marilyn című film, amelyben Michelle Williams alakítja Marilyn Monroe-t. 

Ezt az alakítást a HFPA tagjai is értékelték: Williams bekerült a jelöltek közé a legjobb vígjáték vagy musical színésznő kategóriában, ahol Charlize Theronnal (Pszichoszingli), Kristen Wiiggel (Koszorúslányok) és Kate Winslettel (Csetepaté) kell megküzdenie.


A legjobb musical vagy vígjáték kategória jelöltjei:


The Artist



Koszorúslányok



Fifti-fifti



Éjfélkor Párizsban



My Week With Marilyn



George Clooney összesen három jelölést kapott a tudósítóktól: a legjobb drámai színész díjára az Utódok című családi történettel esélyes, de A hatalom árnyékában című filmjével a rendezői és forgatókönyvírói díjat is elnyerheti.
   
A filmdrámák színészei közül Clooney az FBI-főnököt alakító Leonardo DiCaprióval (J. Edgar), a Shame-ben szereplő Michael Fassbenderrel, a Pánzcsinálóban sportmenedzsert játszó Brad Pitt-tel került szembe, valamint Ryan Goslinggal, akire A hatalom árnyékában című filmje egyik főszerepét bízta.
   
A legjobb idegen nyelvű filmek között a kínai Csin ling si csaj (A háború virágai), az Angelina Jolie rendezte In The Land of Blood and Honey című boszniai háborús dráma, a Srác a biciklivel című belga film, a Nader és Simin - Egy Elválás története című iráni dráma, valamint Perdo Almodóvar A bőr, amelyben élek című munkája került versenybe.
   
A hollywoodi külföldi tudósítók a mozifilmeken kívül a televíziós produkciókat is díjazzák. A drámasorozatok között az American Horror Story, a Gengszterkorzó, a Boss, a Trónok harca és a Homeland került versenybe. A vígjáték vagy musical szériák mezőnyébe a Megvilágosultam, a Sikersorozat, a Glee - Sztárok leszünk!, a Modern család és a New Girl került be.
   
A minisorozatok vagy tévéfilmek kategóriában a Cinema Verite, a Downton Abbey, a The Hour , a Mildred Pierce és a Too Big to Fail című produkció jutott az Arany Glóbusz közelébe.
   
A 69. Golden Globe díjátadó ceremóniát 2012. január 15-én tartják Los Angelesben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!