Bulvár

2009.12.16. 16:54

Hívatlan vendégek - turisták a Fehér Ház zárt körű reggelijén

Ismét bírálják Washingtonban az amerikai elnök biztonságára ügyelő titkosszolgálatot; most azért, mert egy turista házaspár tévedt a Fehér Ház zárt körű reggelijére, kezet is fogtak Barack Obamával.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Néhány héten belül másodszor fordult elő, hogy idegenek jutottak a elnök közelébe. Az amerikai fővárosban november végén a sajtóban napokig a vezető hírek között szerepelt, hogy a virginiai Salahi házaspár - Tareq és Michaele Salahi - úgy vett részt az elnök első állami díszvacsoráján a Fehér Házban, hogy nem is szerepelt a meghívottak listáján.

A titkosszolgálatnak - amely külön közleményt kényszerült kiadni arról, hogy Salahiék látogatásakor senki nem volt egy pillanatig sem veszélyben - újfent magyarázkodnia kell.

Harvey és Paula Darden Georgia szövetségi államból érkezett a fővárosba, hogy részt vegyen az elnöki rezidencia nyilvános bejárásán. Eltévesztették azonban az időpontot, a kijelöltnél egy nappal előbb mentek el a Fehér Házba, ahol egy veterán napi zárt körű reggeli kellős közepébe csöppentek.

Senki nem tartóztatta fel őket, a szükséges biztonsági ellenőrzés után a meghívottakkal együtt ők is részt vettek az eseményen. A titkosszolgálat megint közölte, hogy megfelelő módon átvilágították a hívatlan vendégeket, és az elnök nem volt veszélyben.

A 67 éves Harvey Darden, volt gyógyszerész - aki kongresszusi képviselőjén keresztül szervezte meg a fehér házi túrán való részvételt - az eset után elmondta: fogalmuk sem volt, milyen eseményre jutottak be, azt hitték, kezdődik a nyilvános túra. Amikor azonban a keleti szoba büféreggelijére vezették őket, már gyanút fogtak.

"Minél beljebb jutottunk a Fehér Házba, annál jobban meglepődtünk (...) a feleségemmel egymásra néztünk, nem tudtuk, jó helyen járunk-e" - mondta. Állítólag jelezték is az elnöki hivatal egy munkatársának, hogy szerintük letértek a túra útvonaláról, de azt a választ kapták, hogy kövessék a többieket.

"Egy kissé idétlenül éreztem magam, mert én voltam az egyetlen férfi, aki nem viselt zakót és nyakkendőt (...) egyszerű turisták voltunk" - emlékezett vissza a férj.

Nick Shapiro kormányszóvivő a kellemetlen ügy után azt mondta, Dardenéket tulajdonképpen meghívták a reggelire, "ha már ott voltak". Úgy fogalmazott, ez kedves gesztus volt, a Fehér Ház vendégszeretetéről tanúskodik.

Hozzátette: nem szokatlan, hogy a biztonsági ellenőrzésen átesett látogatókat meghívják éppen zajló eseményekre a Fehér Házban, például a keleti szobában vagy a rózsakertben rendezett ünnepségekre, ha van szabad hely.

 Hofer László, az MTI tudósítója jelenti

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!