Bulvár

2009.07.24. 21:33

James Cameron nem kapkodta el: 14 évig készült az Avatar című sci-fi

San Diego - Avatar című 3 dimenziós sci-fijének több mint húszperces részletével nyűgözte le a hatezres közönséget James Cameron a San Diegó-i Comic Con szórakoztatóipari kiállításon.

MTI

"Mindenki azt kérdezte, hol voltam? Hát itt voltam: a Pandora bolygón" - mondta a csütörtöki vetítésen az Oscar-díjas rendező, aki a Titanic (1997) című megasikere óta nem készített játékfilmet.
    
Mint mesélte: a Digital Domain különleges effektusokat gyártó filmstúdió főnökeként írta meg az idegen bolygó történetét, elsősorban azért, hogy próbára tegye a műhely tudását. Ám végül 14 évbe telt, amíg odáig jutott a technika, hogy az általa megálmodott ismeretlen világot az összes ott élő különleges lénnyel együtt létre tudta hozni. 
    
A film zöldellő erdők borította, dinoszauruszok és repülő sárkányok lakta Pandora bolygóját karcsú, kék bennszülöttek, a navik népesítik be. A történetben egy emberek világából érkező katona és egy navi hercegnő köt barátságot egymással.
    
Sigourney Weaver, aki a bolygó élővilágát kutató biológust alakítja, arról beszélt a bemutatót követő közönségtalálkozón, hogy szerepéhez teljesen tisztában kellett lennie a kitalált bolygó flórájával és faunájával.
    
"Minden egyes növény és teremtmény ennek az őrült embernek a fejéből pattant ki" - mutatott rá Cameronra.
    
"Az Avatar több mint egy 14 éve készülő fantasztikus film" - magyarázta a rendező. Nemcsak technikailag izgalmas, hanem azért is, mert reményei szerint gondolkodásra késztet a környezetünkkel és embertársainkkal való kapcsolatunkról.
    
Cameron filmjében az emberek nyújtják a "negatív" mintát. Úgy festette le a navikat, mint az emberek felettes énjét, mint olyan lényeket, amilyenekké válni szeretnénk, illetve akikben megvan valami, amit mi már elveszítettünk.
    
A rendezvény közönségét meglepve bejelentette, hogy a film 15 perces előzetesét az Avatar napon, augusztus 21-én világszerte ingyen tekinthetik meg a nézők számos IMAX és 3D-s moziban. A teljes produkció december 18-án mutatkozik be az Egyesült Államokban és a világ több országában.


Egy navi fénylény koncepciója

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!