Bulvár

2012.03.09. 13:47

James Cameron tengeralattjáróba pattan

Ezúttal nem filmjeivel, de újfent történelmet írhat James Cameron kanadai rendező, aki a világon elsőként egyedül akar lemerülni a 10 994 méter mély Mariana-árok fenekére.

MTI

Cameron, a Titanic és az Avatar rendezője csütörtökön jelentette be, hogy megdöntötte saját világrekordját és 8,2 kilométer mélyre jutott szólóban a Csendes-óceánon Pápua-Új-Guinea közelében.

A kanadai alkotó azonban nem elégszik meg ennyivel, még márciusban megkísérel lemerülni a Guamtól 320 kilométerre délnyugatra lévő Mariana-árok legmélyére, ahová ember először 1960-ban jutott le. Akkor Jacques Piccard mélytengeri kutatónak és egy kollegájának sikerült a Trieste nevű tengeralattjáróval. 

A filmrendező mostani küldetése után elmondta, nem tart a merüléstől, bár a rendkívül erős mélytengeri nyomás veszélye azért ott motoszkál a fejében.

Cameron egy 12 tonnás, egyszemélyes világoszöld tengeralattjáróval, a Deepsea Challengerrel ereszkedik az óceán mélyére. A felfedezések iránt mindig is fogékony és fiatal korától az oceanográfia megszállottjaként ismert rendező közreműködött az eszköz tervezésében, és együttműködik a világ tudománnyal és oktatással foglalkozó egyik legnagyobb alapítványaként ismert National Georgraphic Societyvel, amelynek kutatója is egyben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!