Bulvár

2016.09.28. 14:12

Kóbor kutyusok, cicák, figyelem! - Megújult a gyepmesteri telep Szombathelyen

Szombathely– Megújult a gyepmesteri telep. Az önkormányzat támogatásával, több intézmény, vállalkozás és magánszemély összefogásának köszönhetően ezentúl a mai kor elvárásainak megfelelő helyre kerülnek a közterületen befogott kutyák és macskák.

Médiaközpont

Nyolc kutya él jelenleg a szombathelyi gyepmesteri telepen. Benji egy hatéves szálkás szőrű tacskó, akitől gazdái kényszerűségből váltak meg. Családi házból lakásba költöztek, és nem tudták magukkal vinni. Benji és a többiek ma már sokkal jobb körülmények között tölthetik napjaikat. Megújultak ugyanis a kenelek. Rendbe tették a környezetüket, a padlót pedig könnyen tisztítható burkolattal látták el.

Benji Fotó: Médiaközpont

– A kenelek téliesítését végeztük el, elkészítettük az előtetőket, hiszen nyáron nagyon besüt a nap a kenelekbe, télen pedig bever a hó és az eső. A kenelek aljzatát savmentes járólappal raktuk le, kiépítettünk egy másfél méter széles járdaszakaszt, ami mellé esővíz-elvezető is  készült – mondta dr. Varsányi Péter, a Szombathelyi Közterület-felügyelet igazgatója.

A közgyűlés kétmillió, a bűnmegelőzési bizottság további 200 ezer forinttal járult hozzá a munkálatokhoz. A kivitelezésben több cég és intézmény is felajánlotta segítségét, térítésmentesen. Egy építőipari vállalkozás szigetelte, burkolta és festette az épületet, felújították a nyílászárókat is. A kerítés javításában a büntetés-végrehajtási intézet elítéltjei vettek részt. Kialakítottak egy kutyafuttatót is, amelynek a földmunkáit ugyancsak egy vállalkozó végezte el. A Kanizsai és a Premontrei gimnázium diákjai közösségégi szolgálatuk keretében segédkeztek. A büki állateledel gyár 1,7 tonna kutyatápot ajánlott fel, ami még hónapokig elegendő lesz.

– Mondhatnám azt is, hogy Szombathelyen még kóbor kutyának is jó lenni – fogalmazott viccelődve dr. Puskás Tivadar polgármester. Kiemelte: nagy változások történtek a telepen, a körülmények most már megfelelnek a mai kor követelményeinek. Mindez komoly összefogás eredményeként valósult meg. A polgármester azt is hangsúlyozta, hogy a gyepmesterek munkája népegészségügyi szempontból is elengedhetetlenül fontos.


A telep húsz kutya és tíz macska elhelyezésére alkalmas. Előfordul – mint most is –, hogy csak kevesen vannak, máskor két kutyát is kénytelenek egy kenelbe rakni. Legtöbbször közterületről fogják be az állatokat.– Először chipet olvasunk, a jobbik eset, ha utána tudunk nézni a gazdának és értesítjük. Ha nem, akkor hozzuk be a telepre, két hét karanténban vannak itt helyben, és utána történik az örökbefogadás – tájékoztatott Somogyi Ernőné, aki január óta dolgozik gyepmesterként kollégája mellett.


Az állat egészségügyi és ebrendészeti telep tavaly márciusban került át a közterület-felügyelethez. Azóta 103 kutyát fogtak be, közülük 65-öt sikerült örökbe adni, a többi visszakerült a gazdájához. Büszkék rá, hogy egyetlen kutyát sem kellett elaltatni. Az örökbefogadásnak minimális költsége van, ami a kötelező oltást és a chipet is tartalmazza. Az érdeklődőket hétfőn és csütörtökön 11-15 óráig, valamint pénteken 8-12 óra között várják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!