Bulvár

2009.07.21. 13:30

Lakodalmas dance metál a csipkés kombinéról: 35 éves a 3+2 zenekar (Eredeti videóklip)

Budapest - Fennállásának 35. évfordulóját ünnepli a lakodalmas rockot játszó 3+2 zenekar, amely 3+1 néven 1974-ben alakult a délvidéki Ürményházán (Jermenovci).

MTI

A horvátországi Kórógyon adott koncertjük után az Új Magyar Képes Újság című horvátországi hetilapnak adott interjúban az együttes egyik alapítója, Bugyi Zoltán beszélt a "hőskorról". Az együttest két testvérével Gyulával és Jánossal alakították meg, és csatlakozott hozzájuk unokatestvérük, Táncos Lajos basszusgitáros is. Bugyi Zoltán 1982-ben Temerinbe költözött, oda nősült. Az Újvidék közelében lévő városban még egy taggal kiegészültek, a billentyűs hangszereken játszó Góbor Attilával, ettől kezdve lett 3+2 a zenekar neve.
    
A tagok azóta cserélődtek, de három éve változatlan a zenekar összetétele: Burai Károly billentyűs hangszeren, szaxofonon, klarinéton, Kanalas Róbert billentyűn, Vojnics Tunics Zsolt basszusgitáron játszik, Bugyi Zoltán gitározik és énekel, fia Dániel pedig dobol. 
    
A nagy áttörést 1986 hozta a 3+2 számára. Ekkor jelent meg az első lemezük Halvány őszirózsa címmel. A Kombiné, a Kicsiny falum, a Halvány őszirózsa című dalok hihetetlenül népszerűvé tették a zenekart, az első lemezből 1,5 millió darab fogyott el. 
    
Az is kiderült, hogy nem csak a vajdasági magyarok veszik a 3 + 2-t, hiszen már az első lemezből többször annyi kelt el, mint ahány vajdasági magyar összesen élt az akkori Jugoszláviában, így aztán nem csoda, hogy a 3+2-lemezek a legkeresettebb magyarországi csempészcikké is váltak. 1987 februárjában pedig már a Budapest Sportcsarnokban adott koncertet a vajdasági zenekar.
    
Azóta a világ szinte összes olyan országában jártak, ahol magyar közösségek élnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!