Bulvár

2016.09.27. 10:31

Mit fogott Zsennyén Straub Dezső és Erdei Zsolt?

Zsennye - Nagyszabású baráti horgászversenynek, az Erdei-Maros Mix-Tubertini Kupának adott otthont az elmúlt hétvégén a zsennyei horgásztó. Híres magyar horgászok, sportolók, színészek is pecabotot fogtak.

Tóth Gábor

A kupának 35 páros futott neki. Roppant erős mezőny jött össze, hiszen a meghívásos versenyen tiszteletét tette a magyar horgászsport - nemzetközi szinten is elismert - krémje, sokszoros magyar válogatottak, magyar bajnokok, világ és Európa-bajnoki érmesek. Így például Serman László, Novák János, Erdei Attila vagy éppen Németh Balázs. De színesítette a mezőnyt például a korábbi olimpiai bronzérmes, profiként Európa-bajnok, világbajnok bokszoló, Erdei Zsolt. És ott ült a parton két Jászai Mari-díjas kiváló színész, Méhes László és Straub Dezső. A találkozón tiszteletét tette a zsennyei tó rendszeres vendége, a Weöres Sándor Színház művésze, Trokán Péter is - aki most kivételesen nem tudott „fegyvert " ragadni elfoglaltsága miatt.

Mint azt Németh Krisztiántól, a zsennyei tó üzemeltetőjétől és tulajdonosától megtudtuk, az évente kétszer megrendezett verseny mára országos hírűvé nőtte ki magát. Érkeztek pecások Debrecenből, Budapestről, Szegedről, Kaposvárról, Szolnokról is, valamint népes társaság Szlovákiából és Ausztriából - Vas megyéből pedig csak a legjobbak kaptak meghívást. A legtöbb versenyző pénteken este érkezett a „nulladik napra", szombaton és vasárnap is 12 órás horgászat várt a kétfős csapatokra (és kísérőikre), a tagok három óránként váltották egymást - az éjszakákat pedig a tó büféjében és a faházaiban „vészelték át". A hangulatra igazán nem lehetett panasz.



Mindjárt két, a világbajnokságokat sikeresen megjárt pecásra akadtunk a parton.

- Országos hírű a zsennyei tó, kiváló halállománnyal rendelkezik, öröm itt versenyezni - jelezte Novák János sokszoros magyar válogatott, csapatban kétszeres világbajnoki csapat ezüst- és bronzérmes. - És ha már itt vagyunk, akkor természetesen szeretnénk nyerni, Kökény József csapattársammal ugyanis a győzelemre törünk. Ami nem olyan könnyű, mert roppant erős a mezőny, és nem csak mi akarjuk megkaparintani a bajnoki címet. A vendéglátás kiváló, rendezés magas színvonalú, a helyiek segítőkészek, minden információt megkapunk a tóról, így csak rajtunk múlik a dolog.

- A versenyszezon a végéhez közeledik, ebben az időszakban a zsennyei verseny az egyik legjelentősebb az országban - árulta el Erdei Attila, az egyetlen magyar egyéni feeder világbajnok, aki szervezőként és névadó szponzorként is részt vett az erőpróbán. - Kevés ilyen jó adottságokkal rendelkező tó van az országban, ezért is örvend nagy népszerűségnek. És hát a társaság is remek - egész évben versenyzünk ugyan egymással, de barátok vagyunk, jó így a szezon vége felé kiereszteni a gőzt. Persze egy versenyhorgász minden versenyt komolyan vesz, mi is harcolunk a győzelemért! És a munkát sem vehetjük félvállról, különböző etetőanyagokat, horgászeszközöket teszteljük.

- Idevalósinak érzem magam, a Fish Farm Sport Horgász Egyesület tagja vagyok, kezdetektől járok a zsennyei tóra heti rendszerességgel horgászni - kezdte mondandóját Németh Balázs, csapatban világbajnoki ezüstérmes sporthorgász. - Jó a társaság, erős a mezőny, mindig lehet valamit hozzátenni a tudásunkhoz, a szervezés kiváló. Soha nem tudhatjuk előre ,mi lesz a nyerő módszer. Mi kell ennél több ? Szerencsére nem lakom messze a tótól, így sokszor munkám végeztével tesztelem a zsennyei halakat.
Kicsit távolabb a magyar profiktól a szlovák, pontosabban a szlovákiai magyar profik szorongatják a botjaikat.

- Minden évben már hónapokkal korábban készülünk erre a versenyre, ez egy egészen különleges erőpróba - árulta el a galántai Vígh József, a szlovák horgászválogatott korábbi szövetségi kapitánya, a Szlovák Horgász Szövetség egyik alapító tagja. - Ilyen tó nincs nálunk, az itt alkalmazott horgászmódszerekkel otthon nem találkozunk - tanulni hozom ide a fiúkat. És hát őszintén bevallom, hogy a kulináris élvezetek miatt is örömmel jövünk: igazi halászlét vagy harcsapaprikást túrós csuszával csak a magyarok tudnak készíteni - és ne feledkezzünk meg a jóféle magyar borokról, pálinkákról sem. Persze mindent csak mértékkel! És persze óriási a közösség, segítőkészek a fiúk, ilyenkor a legjobb magyar horgászokkal cserélhetünk szakmai tapasztalatokat.

Érdekes páros volt az Erdei Zsolt-Méhes László kettős. De csak elsőre. Szemlélve őket kis ideig úgy tűnt, mintha már évek óta együtt horgásznának, nagy szakértelemmel segítették egymást.

- Nagyon szeretek horgászni, de nagyon nincsen időm erre a hobbimra, örülök, ha egy évben kétszer, háromszor leülhetek a partra, így most kapva kaptam a felkérésre - árulta el Méhes László. - Pénteken még dolgoztam, este autóba ültem, szombaton hajnalban elkezdtem a versenyt, de vasárnap sajnos nem várhatom meg az eredményhirdetést, mert utazom vissza Budapestre, aztán Pécsre. De ez a néhány óra is kikapcsol, remek a szervezés, a hangulat, egészen különleges a környezet, a természet közelsége. Tudom, hogy a profik között sok esélyünk nincsen a komoly eredményre, de nekem már a tisztes helytállás is nagy eredmény. Élvezem a versenyt, Madár társaságát - akivel most horgászom először együtt - , és igyekszem néhány fogást ellesni a legjobbaktól.

- Egyik ifjúkori barátnőm sógora ismertetett meg a pecabottal, lehettem úgy 18-20 éves, levitt a Dunára márnázni, egyből beleszerettem horgászatba - tudtuk meg a nagyon komolyan, nagy szakértelemmel dolgozó Erdei Zsolttól. - Ha csak tehetem, részt veszek különböző horgászversenyeken, Zsennyén másodszor vagyok, minden igényt kielégít a tó, a környezet - kár, hogy tőlem messze van, így nem ugorhatok csak úgy le néhány órára hétvégente. Gyakorlott horgásznak vallom maga, igyekszem felvenni a versenyt a legjobbakkal is. Persze sokat ökörködünk, jó érezzük magunkat, de a versenyt komolyan veszem!

Straub Dezső sem tűnt kezdőnek - és mint kiderült, nem is kezdő.

- Győri gyerek vagyok, édesapám korán megismertetett a horgászattal, mára elmondhatom azt, hogy szenvedélyes horgász vagyok - tudtuk meg Straub Dezsőtől.

Végeredmény, 24 órás horgászverseny, egyéni: 1. Kósi Zsolt (Sárvár), 2. Fricsek Péter (Révkomárom), 3. Tóth Zsolt (Révkomárom). Csapat: 1. Tóth Zsolt-Fricsek Péter (Révkomárom), 2. Kósi Zsolt-Binder zoltán (Sárvár), 3. Valkó Tamás-Farkas János (Debrecen).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!