Bulvár

2009.11.11. 23:07

Modern Warfare 2: külföldön veszik, itthon letöltik az akciójátékot

A kritikusok ugyan igen pozitív értékelésekkel díjazták az Activision cég Call of Duty: Modern Warfare 2 című akciójátékát, a kedden megjelent új játék brutalitása azonban kiverte a biztosítékot brit politikusok körében. Itthon a letöltések miatt megugrott az internetes adatforgalom.

MTI

Keith Vaz, a munkáspárti kormány korábbi európai ügyekkel foglalkozó külügyi államminisztere egyenesen arra szólította fel a kabinetet, biztosítsa, hogy a játék ne kerülhessen gyermekek kezébe. "A brutalitás olyan jeleneteit tartalmazza, hogy még a gyártó is tanácsokkal látja el a játékosokat arról, miként tudnak átugrani egyes jeleneteket" - hangoztatta a brit parlament alsóházában elhangzott felszólalásában.

A játék főszereplője egy speciális katonai egység tagja, amely egy orosz ultra-nacionalista terrorista csoportra vadászik. A küldetések többek között Oroszországba, Afganisztánba, Kazahsztánba és Brazíliába is elkalauzolják a játékosokat, akiknek az egyik pályán civileket kell mészárolnunk egy repülőtéren.

A belsőnézetes akciójáték elemzők szerint a médiatermékek történelmének legnagyobb bevételt kasszírozó címe lehet: 11-15 milliót adhatnak el belőle az év végéig. Világszerte tömegek tolongtak a boltokban azért, hogy kedden, amint elütötte éjfélt az óra, azonnal megvásárolhassák saját példányukat.
 
Eddig a Grand Theft Auto IV (GTA IV) tartotta a minden idők legjobban eladott médiatermékének rekordját, azonban most nagyon úgy tűnik, hogy a Modern Warfare 2 (MW2) meg fogja előzni - adta hírül a BBC hírszolgálata. 
 
Nagy-Britanniában például a HMV áruházlánc előrejelzései szerint több mint egymilliót adnak el a játékból csak az első héten, ez 20 százalékkal több, mint a GTA IV-é. Még nagyobb különbségről ír az Amazon online áruház: pusztán az elővételekből 50 százalékkal több kelt el, mint az eddigi csúcstartó GTA IV-ből. Az Activision szerint csak Nagy-Britanniában a játékból karácsonyig - nagyon óvatos becsléssel - 3 millió példány találhat gazdára, elővételben ugyanis már 750 ezer elkelt.

Az Index szerint a magyar internetes adatforgalom átlaga egyébként az elmúlt hetekben 70 gigabit körül volt, az esti csúcsidőben rendszeresen 100 Gbit/sec fölé emelkedett. A teljes adatforgalom ennél valójában még több, a statisztika ugyanis csak magyar felhasználók és magyar szerverek közti forgalmat méri, és csak azoknál a szolgáltatóknál [2], akik a budapesti adatcserélő központon átküldik az adatfolyamukat.

A rekord oka minden bizonnyal az év legnagyobb sikerű videojátékának ígérkező Modern Warfare 2 megjelenése. A kalózverzió 11 gigabájtos csomagját rengetegen töltik le világszerte a fájlcserélő hálózatokról és kalóz FTP oldalakról, a nagy nemzetközi torrentoldalak publikus statisztikái szerint a Pirate Bayen [3] ebben a pillanatban is nagyjából 50, a Mininován [4] 80 ezer felhasználónál megy éppen MW2-letöltés, írta az Index.

A játék egyik bemutató videója:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!