Bulvár

2012.04.05. 11:18

Nincs pénz Anne Frank gesztenyefájának újratelepítésére

A tragikus sorsú Anne Frank egykori háza előtti, két éve kidőlt gesztenyefa újratelepítésére 16 ezer euróra lenne szükség, az ezzel foglalkozó alapítvány azonban nem rendelkezik ekkora összeggel.

MTI/APA/AFP

Az egyébként is rossz állapotban lévő fa 2010 augusztusában dőlt ki viharos széllökések hatására.

Az amszterdami bíróság szerdán úgy döntött, a Mentsük meg Anne Frank Fáját Alapítványnak 16 ezer eurót kell fizetnie a Van der Leij vállalkozásnak, különben utóbbi nem köteles a fa kiadására - mondta el Arnold Heert, az alapítvány szóvivője. Hozzátette, a szervezetnek jelenleg nincs ennyi pénze, és valószínűleg soha nem is lesz.

A 160 évesre becsült fa több mint húsz méter magas volt, és már 2008 óta acéltámaszték tartotta, amelyet szintén a Van der Leij vállalkozás készített.

A cég szóvivője elmondta, a gesztenyefát összeomlása után nagy darabokra fűrészelték és elraktározták.

Anne Frank rejtőzködése idején az ablakból láthatta a gesztenyefát, amely a család szomszédjának kertjében állt. A német zsidó kislány világhírű naplójában is írt róla. A gesztenyefa az 1945-ben, 15 éves korában a bergen-belseni koncentrációs táborban meghalt Anne számára a reményt jelképezte.

A Frank család mellett más német zsidók is rejtőztek a nácik elől Amszterdamban a Prisengracht 263-as szám alatt, míg 1944-ben elárulták és különböző koncentrációs táborokba hurcolták őket. Anne 1945-ben, röviddel a tábor felszabadítása előtt halt meg Bergen-Belsenben tífuszban.

A családból csak az apa maradt életben, aki könyv formában kiadta Anne naplófeljegyzéseit. A kislány a nácik áldozatainak szimbólumává vált.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!