Bulvár

2012.01.24. 16:38

Oscar-díj: Brad Pitt és George Clooney is a jelöltek között

Martin Scorsese A leleményes Hugo című háromdimenziós animációja kapta a legtöbb, 11 jelölést az Oscar-díjra. A némafilmes című francia film tíz kategóriában esélyes a díjra. A jelöléseket kedden hozta nyilvánosságra az Amerikai Filmakadémia.

MTI

A legjobb film kategóriában kilenc film jutott jelöléshez. A Filmakadémia szabályzata szerint 5-10 film jelölhető ebben a mezőnyben, és csak az a film kerülhet be, amelyik bizonyos számú szavazónál az első helyen szerepel. Scorsese munkáján kívül A némafilmes című produkció, az Utódok című családi dráma, a 2001. szeptember 11-ről szóló Rém hangosan és irtó közel című film, A segítség című polgárjogi dráma, Woody Allen Éjfélkor Párizsban című románca, a Pénzcsináló című sportfilm, Terrence Malick eposza, Az élet fája és Steven Spielberg a Hadak útján című első világháborús filmje kapott jelölést.
   
Scorsese és A némafilmes francia alkotója, Michel Hazanavicius egyaránt esélyesek a rendezői Oscarra is. Ebben a mezőnyben Alexander Payne (Utódok), Woody Allen (Éjfélkor Párizsban) és Terrence Malick (Az élet fája) az ellenfeleik. 
    

A leleményes Hugo


 



Meryl Streep A Vaslady című Margaret Thatcherről szóló életrajzi drámával nyerhet idén egy újabb Oscart a korábbi kettő mellé. A legjobb színésznők között szerepel még a jelöltlistán Glenn Close (Albert Nobbs), Viola Davis (A segítség), Rooney Mara (A tetovált lány) és Michelle Williams (Egy hét Marilynnel).
   
A színészeknél George Clooney, az Utódok és Brad Pitt, a Pénzcsináló sztárja, valamint Jean Dujardin, A némafilmes Golden Globe-díjas főhőse, a Suszter, szabó, baka, kémben szereplő Gary Oldman és Demián Bichir, az A Better Life című bevándorlódráma főszereplője kaphat Oscart.
   
A némafilmes női mellékszereplője, Berenice Bejo ugyancsak jelölt az Oscarra. A díjért A segítség című dráma két szereplőjével, Jessica Chastainnel és Octavia Spencerrel, valamint Melissa McCarthyval, a Koszorúslányok és Janet McTeerrel, az Albert Nobbs című filmek női epizódszereplőivel kell megvívnia.

Kenneth Branagh az Egy hét Marilynnel című filmért nyerheti el a legjobb férfi mellékszereplő Oscarját, amelyért Max von Sydow (Rém hangosan és irtó közel), Jonah Hill (Pénzcsináló), Nick Nolte (Warrior) és a Kezdők című vígjátékban játszó Christopher Plummer is versenyben van.


A némafilmes


 



A legjobb idegennyelvű film kategóriában a belga Rundskop, az izraeli Hearat Shulayim, a lengyel In Darkness, a kanadai Monsieur Lazhar, valamint az iráni Nader és Simin - Egy elválás története maradt versenyben a filmakadémia díjáért a több fordulós szelektálás után.
   
Az animációs játékfilmek mezőnyében pedig az Une vie de chat, a Chio & Rita, a Kung Fu Panda 2., a Csizmás, a Kandúr és a Rango került a jelöltek közé.     
   
A 84. Oscar-díjkiosztó gálára február 26-án kerül sor a Los Angeles-i Kodak Színházban. Az idei ceremónia házigazdája Billy Crystal lesz. A 63 esztendős színész korábban már nyolc alkalommal konferálta az élőben is közvetített show-műsort, legutóbb 2004-ben állt az Oscar-színpadon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!