Bulvár

2016.08.04. 09:52

Propeller fejezte le a színészeket - Filmes balesetek a nagyvilágból

Ha eddig azt hitte, hogy színésznek lenni játék és mese, akkor még nem halott a gonoszról, a csúf halálos balesetekről. Ezúttal filmes tragédiák nyomába eredtünk, és találtunk is párat.

Budai Dávid

Sokan úgy vélik, a színészek csak ugrabugrálnak a színpadon vagy a vásznon, és attól függően, hogy mennyire jók vagy rosszak, keresnek pimaszul sokat. Amúgy pedig életük könnyű, veszélytelen, egyszóval: siker, pénz, csillogás. Nos, akik így gondolják, azok jó úton vannak, azzal a kiegészítéssel, hogy a tehetség és a siker nem feltétlenül jár kéz a kézben, és néha igen veszélyes tud lenni egy-egy forgatás. Talán az sem véletlen, hogy ha a színész az elsők között tanulja meg, hogy a kellékkel nem szabad játszani.

Jon-Erik Hexum

1984-ben egy amerikai tévés színész, a 26 éves Jon-Erik Hexum éppen egy kellékpisztollyal lőtte le magát. Miután egy nyomozót játszott a Cover Up című sorozatban, szerepe szerint igen sokszor került a kezébe pisztoly - Hexum a forgatás szünetében bohóckodott az egyik kellékkel, azt imitálva, hogy fejbe lövi magát. Nem kellett volna. Sajnos a játék tragédiába torkollott, mert a színész nem vette figyelembe, hogy ilyen közelségből nemcsak az éles lőszer, a vaktöltény is halálos lehet.

Brandon Lee

Kilenc évvel később, a Holló egyik jelenetének forgatásán is eldördült egy végzetes lövés. A pisztolyban vaktöltény helyett éles töltény maradt, ennek okára azonban a mai napig nem derült fény. A 28 éves Brandon Lee, a legendás Bruce Lee fia, a helyszínen életét vesztette.

Tommy Cooper

A szívroham az áhított halálokok toplistavezetője. Előfordul azonban olyan, amikor mindez milliók előtt történik meg. Egy walesi komikus, Tommy Cooper milliók előtt kapott szívrohamot 1984-ben, egy varietéműsorában - a közönség nagy része úgy hitte, hogy a színész rosszulléte csak a show része, így sokan nevetve nézték végig a haldoklását. Amikor már nyilvánvalóvá vált, hogy a színész mégsem hülyéskedik, a producer azonnal reklámszünetet rendelt el - csakhogy a holttestet csak mentő vagy rendőr mozdíthatta volna el, ám egyik sem volt kéznél, és mint tudjuk, a show-nak mennie kell tovább. Az élő adást folytatni kellett, így a függönyt leeresztették, a többi művész pedig a színpad előtti téren játszott tovább. Cooperért csak a második reklámszünetben érkezett meg a mentő.

Az mindenki számára nyilvánvaló, hogy a legtöbbet a kaszkadőrök kockáztatnak. Az első olyan feljegyzett baleset, amely egy kaszkadőr életét követelte 1920-ban, a The Skywayman című film forgatásán történt, amikor Ormer Locklear műrepülő pilóta és Milton Elliot egy olajfúrótoronyba csapódott egy repülőgéppel. Ez a jelenet végül a filmbe is bekerült. Az évek során sok olyan baleset történt, amiben kaszkadőrök vesztették életüket, 1928-ban a Noé bárkája című film forgatásán hárman is meghaltak, a The Flight of the Phoenix című 1965-ös filmben egy újabb pilóta vesztette életét, 1969-ben pedig egy elméletileg benyugtatózott cápa tért magához egy jelenet kellős közepén és marcangolta szét a kaszkadőr búvárt a Shark! című film forgatásán. A közelmúltban forgatott akciófilmekben is akadt halálos kimenetelű baleset bőven.

A Szigorúan bizalmas című James Bond-film bobos üldözéses jelenetében egy kaszkadőr fának csapódott, a Top Gun forgatásán egy pilóta zuhant le, Steven Segal Sebhelyek című filmjében Chris Lamon kaszkadőr szenvedett halálos fejsérülést egy autós üldözés közben, a 2002-es xXx-ben pedig Harry L. O'Connor egy hídnak csapódott neki nagy sebességgel. Az idén a Feláldozhatók 2 bulgáriai forgatásán egy kaszkadőr egy felrobbanó gumicsónakban vesztette életét.

Boris Sagal

Forgó alkatrészek közelébe menni veszélyes üzem, ez egy filmes forgatáson sincs másként. Boris Sagal ukrán származású televíziós rendező a World War III című minisorozat munkálatai közben lelte halálát 1981-ben: egyszerűen belesétált egy helikopter mozgó farokpropellerébe, amely majdnem lefejezte őt, olyan súlyos sérüléseket okozott a nyakán, hogy belehalt. Nem ez volt azonban az egyetlen helikopteres baleset, sőt ha lehet itt rangsort felállítani, talán ez az eset viszi a prímet. A Homályzóna című sorozatból készült film nem is egy, hanem három halálesetről is híres. John Landis rendező filmjében Vic Morrow és két gyerekszínész, a hétéves Myca Dinh Le és a hatéves Renee Shin-Yi Chen vesztette életét, amikor egy helikopteres jelenetben a pilóta elveszítette uralmát a gép felett, és az alatta álló színészekre zuhant. A propeller szó szerint lefejezte őket, a jelenetet több kamera is megörökítette. Az áldozatok családjai pereltek, de a stáb minden tagját felmentették a felelősség alól. A filmet gyártó stúdió peren kívül végül kétmillió dolláros kártérítést fizetett a családoknak.

Az egyik legfurcsább eset azonban az 1956-os, The Conqueror (A hódító) című John Wayne-film forgatásán, illetve utána történt. A filmet Utah államban forgatták 1955-ben, és a stáb 220 tagjából 91-nél diagnosztizáltak rákos daganatot, 46 pedig bele is halt a betegségbe, köztük maga John Wayne is, de így vesztette életét Susan Hayward és Agnes Moorehead színésznő, Dick Powell rendező is. A szakértők szerint egy ilyen méretű csoportból általában csak minden hetedik embernél szokás rákot megállapítani, így valami nem stimmelhetett a forgatással. A legtöbben a helyszínre gyanakodnak, mivel az USA hadserege a szomszédos Nevada államban végezte legtöbb kísérleti atomrobbantását. A filmet egyébként akkoriban be sem mutatták, mert Howard Hughes producer minden kópiát felvásárolt (12 millió dollárjába került), és 1974-ig csak ő és barátai láthatták az egyébként bűn rossznak tartott filmet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!