Bulvár

2010.10.30. 20:20

Vedel és mozog: Bierball, a német ifjak új sportja

A szimpla sörözés snassz, a germán ifjúság már ügyességi játékkal körítette a hagyományos ivászatot, így született meg a Bierball, magyarul: sörlabda, vagy sörfoci, esetleg sörkidobó. Megnéztük a szabályokat, elemeztük a sportágat, és úgy találtuk, teljesen demokratikus és igazságos: ha sokáig űzik, győztes és vesztes egyaránt atomra berúg a végén.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Valószínűleg kreatív német fiatalok találtak fel, és most már a média is felfigyelt rá: a Bierball nevű sportág komoly méreteket ölt Németországban. A sörlabda ügyesen ötvözi a sportos életmódot, a vedelést és a szabadidő hasznos eltöltését,és már szabályai, fórumai, sőt bajnokságai léteznek.

A játék célja voltaképpen egyszerű, a kellő alkoholszint eléréséhez vezető út viszont meglehetősen rögös és macerás. Ahogy a fellelhető anyagokból kiderítettük, a profik kétfős csapatokban játsszák. Minden csapat egy-egy üveg sörrel rendelkezik, és körülbelül 15-20 (vagy kevesebb) méterre helyezkedik el egymástól - a végső cél, hamarabb meginni a sörünket, mint az ellenfél, azonban csak bizonyos ideig dönthetjük magunkba a drága jó árpalét, és az ügyességünktől is függ, hogy mikor kezdhetjük el a betöltést.

Ugyanis középre egy vagy két céltárgyat helyeznek el, ez általában műanyag flakon, vagy sörösdoboz, esetleg üveg.  Ezt kell eltalálni labdával, kövel, vagy egyéb tárggyal (az egyik videón például egy komplett talicskával), még pedig úgy, hogy feldőljön.

Ha nincsen találat, akkor automatikusan a másik csapat következik, ha viszont elborult a céltárgy, akkor a hajító csapat vadul inni kezd, míg a másik páros egyike begyűjti a labdát, a másik pedig felállítja a célpontot, majd visszarohannak a helyükre, és ők jönnek dobással.

Ha visszaértek, akkor a bírák  erőteljes stop kiáltásokkal félbeszakítják az ivászatot - ugyanis csak eddig lehet a sört nyakalni. Amúgy az a csapat nyer, amelyiknek előbb elfogy a söre (mindkét embernek, természetesen), így aztán a pontos célzás mellett a gyors és szakszerű nyelés is ajánlott, mivel fennáll a habosodás veszélye, ami a profik szerint súlyos hiba, és az ellenfél előnyére válik.  

 Egy-egy helyi kupában 10-20 csapat (a Speigel Online munkatársai női versenyzőkkel is találkoztak) is részt vesz, általában egyenes kiesésben rendezik meg, amelyik páros veszít, annak véget ér a verseny, míg a győztesnek 5-6 kört is le kell nyomni, hogy átvehesse a trófeát. A kieső párosoknak sem kell szomorkodniuk, aki bukott, annak húzóra le kell nyomnia a maradék sört - vagyis teljesen demokratikus sportágról van szó, amelyben vesztes és nyertes egyaránt jól leisszza magát.

Bierball 2009 Open

 

Rockfesztiválon, talicska segítségével kivitelezett, alkami Bierball-kupa

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!