Bulvár

2009.08.30. 08:00

Vezetni tanul a No Thanx basszusgitárosa: a jogsi után jöhet az új lemez

VN - Született tehetség a fiú. Mármint ami a vezetést illeti. Ezt állítja Bándli Tibor autóvezető oktató a No Thanx basszusgitárosáról, Szekér Olivérről. A 17 éves fiú szerdán sikeres rutinvizsgát tett, és három hét múlva talán már friss jogosítványtulajdonosként róhatja a köröket a városban.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Fél tizenegyre beszéltük meg a találkozót a No Thanx oszlopos tagjával, Szekér Olivérrel és oktatójával, Bándli Tiborral. Előbb semmiképp sem tudtunk volna találkozni, mivel Olivér tíz órakor vizsgázott a rutinpályán. Ennek ellenére egy kicsit előbb csörgött a telefon...
 

Olivér született tehetség

Olivér kipattan az autó anyósüléséről, és vidáman újságolja: sikerült! Az emelkedőre történő felmenetet húzta, kézifékes elindulással... Hozzá is teszi, hogy nem épp a kedvenc feladatai közé tartozik ez a manőver, de a lényeg, hogy sikerült. Hát, akkor irány a forgalom! Oktatójától átveszi a kormányt, mi hátra ülünk, és lassan elindulunk. Közben faggatjuk őt is és Bándli Tibort is.
  
A zenekarral sokat járunk Budapestre, emiatt mindenképpen szerettem volna még a nyáron megszerezni a jogosítványt. Sokat tanultam a KRESZ-vizsgára, és szerencsére elsőre sikerült is. Körülbelül két-három hete járok vezetni. Számomra ez az autósiskola olyan, mint amikor egy családban generációkon keresztül mindenki ugyanazt a gimnáziumot választja. Édesapám, édesanyám és a testvérem is itt tanult vezetni. Ismerősöm ajánlotta Bándli Tibort. Nem bántam meg, hogy ő választottam. Nagyon jó hangulatban telnek az órák, mindig örömmel és izgalommal jövök hozzá vezetni magyarázza Olivér. 

 Olivér kedvenc forgalmi helyzete a párhuzamos utakon történő folyamatos haladás. A parkolással azonban még kicsit hadilábon áll, de szerinte hamarosan ez is menni fog. Persze oktatójának is megvan erről a véleménye. Szerinte tanítványa néhány hét múlva már nagyon jól fog parkolni, és az is elképzelhető, hogy az lesz a kedvenc manővere. 

Született tehetség a fiú. Nagyon jól vezet, érzéke van az autóhoz, s a jármű finom kezeléséhez. Ha jellemeznem kellene a vezetési stílusát, azt mondanám, hogy Olivér nagyon sportosan kezeli az autót. Kifejezetten élvezem oktatni, mivel az órák is jó hangulatban telnek. Olivérnek remek a humora, s ezzel a képességével sok problémás helyzetet könnyen meg tudunk oldani ecseteli Bándli Tibor. 
 
Haladunk hát tovább, amolyan sportos lendülettel egy főúton, s közben a veszélyes helyzetekről kezdünk el beszélgetni.
Olyan veszélyes helyzet még nem volt, amit én idéztem volna elő mondja Olivér, miközben oktatója bólogat.  Csak ugye a biciklisek! Ők a tanuló vezetők mumusai nevet fel. 

Csevegésünk más irányt vesz, s az ittas vezetésről kezdünk el beszélgetni. Olivérnek határozott véleménye van erről is. 
Soha nem ülnék be a volán mögé, úgy hogy előtte alkoholt fogyasztottam. Egyrészt nem is ihatok még szeszes italt, hiszen még nem töltöttem be a tizennyolcat. Másrészt nagyon veszélyes dolognak tartom, mivel aki pityókásan vezet, nem csak saját magát veszélyezteti, hanem más közlekedőket is. Szerintem nem szabadna ezen problémázni és vitatkozni, mert nem kérdés az, hogy részegen nem szabad az autóba ülni. 

Haladunk tovább, egy kis utcába érkezünk, s a jobbkéz-szabályt gyakoroljuk. Pont a Nyitra Utcai Általános Művelődési Központ felé haladunk, amikor Olivér emlékeztet arra, hogy szeptember 5-én itt fognak koncertezni.
 

Szeptembertől besűrűsödik a program. Kezdőik a suli, dolgozunk az új lemezen, amely őszre talán el is készül. Videóklip forgatást is tervezünk, s természetesen koncertezni is fogunk. A forgalmi vizsgára azonban muszáj készülnöm, nem szeretném elhanyagolni a vezetést. Remélem három hét múlva már bizonyíthatom a vizsgáztatónak, hogy felkészültem arra, hogy jogosítványom legyen mondja izgatottan Olivér.
 
 Bándli Tibor:
 Halkan mondom csak, mert nem szeretném, ha elbízná magát Olivér. Tényleg jól vezet. Figyel rám, megfogadja a tanácsaimat. Én úgy gondolom, hogy harminc óra alatt nem igazán lehet megtanulni vezetni. Minden tanulómnál azt tartom elsődleges célnak, hogy legalább annyira megtanulják és elsajátítsák a vezetés alapjait, hogy a későbbiekben a KRESZ szabályainak megfelelőn közlekedjenek majd  - magyarázza Bándli Tibor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!