Bulvár

2012.04.13. 09:26

William Boyd írja az új James Bond-könyvet

A hatvanas évekbeli Bond tér vissza a 007-es brit titkosügynök új kalandjában, amelyet a számos rangos irodalmi díjjal kitüntetett William Boyd angol szerző ír.

MTI/AP/Reuters

A Londonban élő William Boyd, aki Restless című kémregényéért 2006-ban elnyerte a Costa Book díjat, csütörtökön beszélt arról, hogy nagy kihívásnak tekinti a Bond-sorozat folytatását. "Amikor Ian Fleming hagyatékának kezelői felkértek az új James Bond-regény megírására, azonnal igent mondtam" - mesélte a márciusban a hatvanadik évébe lépett író.

Fleming tollából 14 Bond-regény született, ám a szerző 1964-ben bekövetkezett halála óta Sebastian Faulks és Jeffrey Deaver is írt folytatást a James Bond-könyvsorozathoz, Boyd tehát a harmadik a hivatalosan felkért alkotók sorában.

Az egyelőre cím nélküli Boyd-munka a hatvanas évek végén játszódik majd, tehát a gyökerekhez vezeti vissza a brit szuperügynököt. A készülő regény kiadója, a HarperCollins Publishers 2013 őszére tervezi a megjelenést, ami azért is fontos dátum, mivel éppen publikálása hatvanadik évfordulóját ünnepli majd az első Bond-regény, a Casino Royale.

Boyd elárulta, hogy apja adta a kezébe a hatvanas években az első Bond-sztorikat, és aztán az összeset végigolvasta. "Sohasem találkoztam személyesen Fleminggel, de egy közeli ismerőse sokat mesélt nekem róla, és elég sokat írtam Flemingről, és egy regényemben is szerepelt" - mondta.

Mint hozzáfűzte: "két regényemben is szerepelnek kémek, és más regényeimben is fellelhetők a kémkedéssel kapcsolatos elemek".

A Bond-kötetek a kiadóipar jövedelmező tételei, a regényekből világszerte több mint százmillió példányt adtak el. A Fleming Hagyaték idén kötött szerződést a Random House Csoporttal a Bond-sorozat új kiadására, valamint e-könyves megjelentetésére.

A Bond-üzlet a filmvilágban is virágzik, októberben kerül a mozikba az Oscar-díjas Sam Mendes rendezésében a Skyfall című új Bond-film.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!