Cák

2016.08.13. 10:37

Nem születnek csak úgy sem a jó feleségek, sem a jó anyák

Cák - Vidám gyerekzsivaj volt pénteken a műemléki pincesornál, ugyanis a szombathelyi KALÁSZ nyári tábora kirándult a hangulatos helyre.

Némethy Mária

KALÁSZ, azaz Katolikus Lányok Asszonyok Szövetsége. Egy szervezet, amelyik 1936-ban jött létre, 1946-ban működését betiltották, majd 1990-ben újjáalakult. Lányokat és asszonyokat segít abban, hogy a katolikus hit és a tiszta erkölcs alapján tudják betölteni sajátos női hivatásukat. Mai korunkban különleges feladatot is célul tűzött maga elé a KALÁSZ, hiszen a hitvesi és családanyai szerepre sem a széthullt családok, sem az iskolai oktatás nem készíti fel a lányokat. Mindezzel együtt jár népi, nemzeti kultúránk és hagyományaink ápolása is.

Harmadik éve működik a Szombathelyi KALÁSZ. A Főplébánián alakult meg, s mivel egy éve gyerekcsoportot is működtet, tavaly nyáron és az elmúlt héten is nyári tábort szerveztek az önkormányzat támogatásával.

Cákon a műemléki pincesorsnál találkoztunk a KALÁSZ táborával

Mi pénteken Cákon jártunk a táborukban. A szép faluba Paukovics Józsefné polgármester hívta meg őket. A műemléki pincesornál íjászkodtak, megtanultak langallót készíteni, majd megnézték a zeneudvart és népművészeti kiállítást, végül Velembe kirándultak. A főplébániai KALÁSZ vezetője, Pados Györgyi és Kiss Andrea sorolta el, mi mindent csináltak még a héten. Jártak hétfőn Ölbőn, az egyházmegyei karitász gyógynövényes és Kneipp kertjében, kedden strandoltak a Tófürdőn. A szerda Szent Márton jegyében telt. Először a székesegyház Irgalmasság kapuját tekintették meg, majd Lakner-Bognár András egyházmegyei zeneigazgató megmutatta nekik a székesegyház orgonáját. A templom tornyában elkészült kilátóból Szombathely panorámáját csodálták meg a táborozók, akik vetélkedőn mérték össze tudásukat Szent Mártonról. Csütörtökön Szent Márton kézműves foglalkozások voltak. A gyerekek népi motívumokkal kivarrt szívecskés pénztárcákat készítettek, fehér pólót színeztek és kendőkre festettek kalászt, ezeket Cákon többen meg is mutatták.

- A KALÁSZ a háború előtt a falvakban élő lányokat tömörítette, illetve segítette abban, hogy a család összetartó erejévé váljanak, mi városban működünk az ország első önálló csoportjaként - mondta el Pados Györgyi. A szombathelyi iskolákból fogadtak a táborba gyerekeket az ökumené jegyében, s mivel van nyolc közfoglalkoztatottuk is, nagy segítség volt a munkájuk most a tábor, valamint a rendszeres szombati foglalkozások előkészítésében is.

Kétévi önkénteskedés után Szent Márton ünnepén tesznek fogadalmat húsz pártoló tag közül az újabb kalászosok.

Címkék#Cák

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!