Celldömölk

2013.03.12. 07:45

400 milliós adósságtól szabadul Celldömölk

Celldömölk - A celldömölki önkormányzattól összesen több mint 400 millió forintnyi adósságot vállal át az állam. A jegyző, a polgármester és a közgyűlési elnök tájékoztatója.

Ölbei Lívia

Amint az köztudott, az  állam  az ötezer fő alatti települések adósságát tavaly év végén teljes egészében átvállalta, az ötezernél több lakost számláló településeket pedig különböző mértékben tehermentesíti. Vas megye 216 települése közül nyolcvannak nincs adóssága. A 12 ezres Celldömölk nem ezek közé tartozik.

Farkas Gábor jegyző, Fehér László polgármester és Kovács Ferenc,  a Vas Megyei  Közgyűlés  elnöke. Fotó: Kiss Teodóra

A 2013-as költségvetés megtervezése során az önkormányzat a Magyar Államkincstár Vas Megyei Igazgatósága tájékoztatásának megfelelően 40 százalékos konszolidációval számolt, továbbá számított az időközben állami fenntartásba került Kemenesaljai Egyesített Kórháznak nyújtott működési kölcsön konszolidációjára is. Az állam ugyanis vállalta, hogy az 5000-nél több lakossal bíró településeken átvett fekvőbeteg-szakellátó intézményekkel kapcsolatos adósságállományt is átveszi az önkormányzatoktól. Az egyeztetések során a celli önkormányzat képviselői sikerrel érveltek amellett, hogy a kórházat illetően magasabb konszolidációra jogosult a város, hiszen az elmúlt években az önkormányzati feladatok megvalósításához kapcsolódó projektek önrészét a működési hitelből finanszírozta. Eszerint a celli önkormányzat ötven százalékos konszolidációhoz jut, a pénzügyi tranzakciót június 30-áig kell lebonyolítani. A városi önkormányzattól összesen több mint négyszázhét millió adósságot vállal át az állam. A Vulkán Fürdő svájci frank alapú hitelét - mint fejlesztési hitelt - végtörleszteni készül az önkormányzat, ezzel a 2014-es év finanszírozási kiadásai nyolcvankilenc millió forinttal csökkennének.

A 2013-as városi költségvetés tervezésére hatással volt  a finanszírozási rendszer megváltozása, az  intézményhálózat átalakítása, valamint a Kemenes Vulkánpark közelgő átadása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!