Celldömölk

2013.03.26. 13:39

Esetkocsi-akció Celldömölkön

Újabb állomásához érkezett az esetkocsi-akció: az egyesületi alapon összegyűjtött 4700 aláírást a celliek személyesen vitték el az Emberi Erőforrások Minisztériumába.

Ölbei Lívia

Ahogy arról beszámoltunk: Celldömölkön a mentőállomásnak hosszú évek óta szüksége volna olyan, jól felszerelt esetkocsira, amely sürgős esetekben bevethető. Az egyelőre még mindig nem létező esetkocsira az utóbbi időben a Kemenesaljai Egyesített Kórház további, erőteljes funkcióvesztése irányította rá a figyelmet. Az Együtt Celldömölk Városért Egyesület elnöke, Márton Tivadar az első körben nyílt levelet küldött  Szócska Miklós egészségügyi államtitkárnak, valamint Mártai Istvánnak, az Országos Mentőszolgálat igazgatójának címezve, amelyben  az esetkocsi szükségessége mellett érvel.

Mentő munkában. Az Együtt Celldömölk Városért Egyesület a ma még hiányzó esetkocsiért lobbizik (Fotó: Benkő Sándor)

A második körben az  egyesület aláírásgyűjtésbe kezdett. A kampány február 28-ától március 15-éig tartott, ennyi idő alatt mintegy 4700-an erősítették meg kézjegyükkel az egyesület kezdeményezését. Az összegyűjtött aláírásokat Márton Tivadar az egyesület elnöke és Söptei Józsefné, az elnökség tagja (egyébként a város alpolgármestere) személyesen vitte  el az Emberi Erőforrások Minisztériumába. Az aláírásokat az  egészségügyért felelős államtitkári kabinet képviselője  vette át. Információink szerint Beneda Attila kabinetfőnök "pozitívan értékelte a civil kezdeményezést, jelentősnek ítélte az összegyűjtött aláírások számát is".

Az Országos Mentőszolgálatot is felkereste az egyesület vezetősége, itt Gorove László általános főigazgató-helyettes fogadta az aláírásokat. A főigazgató-helyettes tisztában van az igény jogosságával és a régi ígérettel, amelynek teljesítése forráshiány miatt késik: egy mentő 25 millióba, felszereltsége további 7 millióba kerül, 24 órás működtetése évente 49 millió forintot emészt föl. A főigazgató-helyettes úgy véli, előnyösebb helyzetbe kerülne a város, ha a leendő  esetkocsi belső műszaki felszerelésének költsége nem a mentőszolgálatot terhelné, a működtetés költségeit pedig átvállalná az egészségügyi államtitkárság.

Az egyesület írásbeli válaszokat is vár, ezek  fényében dönt a további lépésekről.

 

Márton Tivadar felvetette, hogy a hírek szerint hamarosan az országba érkező 60 mentő egyikét mielőbb kaphassa meg Celldömölk. Az OMSZ főigazgató-helyettese szerint azonban ezek a járművek nem a bővítést szolgálják majd, hanem a pótlást: a rossz állapotban lévő autókat le kell cserélni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!