Celldömölk

2013.05.28. 16:25

Kőműves Kelemen itt és ott

A Határtalanul!-programba celli diákok is bekapcsolódtak: előbb segesvári fiatalokat fogadtak Cellben, aztán ők indultak Erdélybe.

Ölbei Lívia

Nagy tömegeket mozgat meg a Kárpát-medencében a Határtalanul! című kormányzati program, amelynek keretében 15 ezer diáknak nyílik lehetősége, hogy külhoni magyarlakta területre látogasson. Májusban a celldömölki Berzsenyi Dániel Gimnázium és Szakképző Iskola 40 diákja vett részt egy 8 napos tanulmányúton a Bethlen Gábor Alapkezelő jóvoltából a Határtalanul!-program keretében.

A látogatás előzményeként márciusban ők látták vendégül egy segesvári gimnázium magyar nyelvű tagozatának 40 tanulóját. (Segesvár a szászvidék egyik fontos városa.) A celli gimnázium 9.h osztályának osztályfőnöke, dr. Bérdiné Stipkovits Ildikó tanárnőnek „régi álma teljesült azzal, hogy elvihette diákjait Erdélybe”.

A nyolc napba sok minden belefért: Nagyvárad, Királyhágó, Kalotaszentkirály, Kolozsvár, Segesvár, Szováta, Parajd, Korond, Farkaslaka, Szejkefürdő, Csíkszereda, Csíksomlyó, Békás-szoros (Gyilkostóval), Nagyszeben,Vajdahunyad, Déva (Kőműves Kelemennek szeretettel), Arad; közben volt kincskeresés a segesvári várban,színházi előadás, népdalverseny, kosárlabda, kézilabda és focimeccs, valamint bográcsozás a hegytetőn.

A celliek a legtöbb időt a segesvári fiatalokkal töltötték, akikkel már márciusban összebarátkoztak a diákok. A pályázat feltételei között szerepelt egy közös projekt megvalósítása. A diákok először Celldömölkön, aztán a Segesváron adták elő nagy sikerrel Kőműves Kelemen balladáját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!